open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Veliki pad proizvodnje pilećeg mesa: Manjak domaće robe na policama na kraju će platiti građani
Peradari u Tuzlanskom kantonu imaju kapacitete za proizvodnju 12 miliona tovnih pilića godišnje, što je dovoljno za opskrbu pola Bosne i Hercegovine. Proizvodnja u ovoj oblasti trentno je manja za skoro 50 posto, a razlog su poskupljanje sirovina i sve manja isplativost ovog posla.
09.11.2022. u 14:03
get url
text

- Imamo nagli skok cijena energetskih materijala koji su potrebni za tov pilića. Od Vlade Tk tražimo pomoć i povećanje poticaja sa trenutnih devet na 14 ili 15 feninga po tovnom piletu. Mislimo da smo to zaslužili kao jedna od najrazvijenijih grana stočarske proizvodnje - kaže Mevludin Kahvedžić, predsjednik Udruženje peradara TK.

Proces proizvodnje

Pileća farma mora biti dezinficirana i sterilna, a najvažnije ulazne sirovine su, između ostalog, voda, hrana i ugalj. Potrebna su stalne kontrole zdravlja pilića i uzorkovanje hrane. Proizvođači od prerađivača dobijaju piliće i hranu, a ostalo, poput radne snage i električne energije te svega navedenog, obezbjeđuju sami.

Ugalj je poskupio sa 170 na 300 maraka po toni, ističe Kahvedžić, i dodaje da će manji kooperanti teško izdržati taj udar.

- Peradarstvo se bavim 25 godina, a situacija nikada nije bila kao sad. Cijene energenata i ulaznih sirovina rastu, a naše ostaju iste te stalno imamo pad zarade - kaže Almas Turbić, proizvođač pilećeg mesa iz Vučkovaca kod Gradačca koji ima kapacitet od 65.000 tovnih pilića.

On ističe da ne smatra da će doći do gašenje ove proizvodnje, ali da će se smanjiti viškovi, što će najviše pogoditi potrošače.

Smanjeni kapaciteti

- Evidentno je da neće biti viškova što će dovesti do poskupljenja u marketima. Mi smo ranije imali viškove koji su "remetili" tržište i obarali cijenu, a to sada više neće biti slučaj - kaže Turbić.

Na području TK trenutno je registrirano 90 kooperanata u proizvodnji pilećeg mesa, ali prema podacima Udruženja trenutno ih radi samo 50.

- Mi smo s kapaciteta od 12 miliona tovnih pilića pali na 6,9 miliona. Ako ovo sada ne prevaziđemo mislimo da će naredne godine taj broj biti manji za još 10 posto. Vrijednost trenutne proizvodnje je 42 miliona KM, ako uzmemo da je cijena jednog pileta šest KM. To znači da plaćamo oko 10 miliona PDV-a, a da rade svi kapaciteti imali bi 15-20 miliona PDV-a - navodi Mevludin Kahvedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.