open-navfaktor-logo
search
Traži se radionica
Veliko otkriće u Egiptu, našli više od 100 sarkofaga starijih od 2,5 hiljade godina
Egipat je danas objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2,5 hiljade godina, što je najveće ovogodišnje otkriće. 
14.11.2020. u 20:25
get url
text
Egipat

Zapečaćeni drveni sanduci pripadali su najvišim dužnosnicima Kasnog razdoblja drevnog Egipta. Pronađeni su u tri grobnice na dubini od 12 metara u nekropoli Sakkari južno od Kaira. 

Arheolozi su otvorili jedan sanduk i otkrili mumiju umotanu u mrtvački pokrov ukrašen živopisnim hijeroglifima.

Sakkara, dom desetaka piramida, drevnih samostana i životinjskih grobnica, ogromna je nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfis i uvrštena je na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Veliko otkriće uslijedilo je tek nešto više od mjesec dana nakon što su arheolozi u tom području pronašli 59 dobro očuvanih i zapečaćenih drvenih sanduka, također starijih od 2,5 hiljade godina.

- Sakkara tek treba razotkriti sav svoj sadržaj. To je blago. Iskopavanja još uvijek traju. Kad god ispraznimo grobnicu, pronađemo ulaz u drugu - rekao je ministar za starine i turizam Khaled al-Anani.

Pronađeno je i više od 40 kipića drevnih božanstava i pogrebnih maski, dodao je ministar.

Još dva drvena kipića pronađena su u grobnici koja je pripadala drevnom sudiji iz 6. dinastije, naveo je Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za starine. 

Sarkofazi će se izložiti u nekoliko muzeja u Egiptu, uključujući Veliki egipatski muzej koji se nalazi blizu piramida u Gizi.

Arheolozi se nadaju da će uskoro pronaći drevnu radionicu za proizvodnju drvenih sanduka, dodao je Waziri.

Egipat se nada da će arheološka otkrića potaknuti turizam, sektor koji je pretrpio višestruke gubitke od pobune 2011. godine pa do današnje pandemije koronavirusa, prenosi Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.