open-navfaktor-logo
search
Javna ročišta
Više od 50 država daju izjavu pred ICJ-om o pravnim rezultatima izraelskih djela u Palestini
Ukupno 52 zemlje, uključujući Tursku i tri međunarodne organizacije, dat će usmene izjave pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) 26. februara na saslušanju o pravnim posljedicama izraelskih postupaka na okupiranim palestinskim teritorijima, saopćio je najviši sud Ujedinjenih nacija, javlja Anadolu.
10.02.2024. u 19:04
get url
text

ICJ je objavio kalendar usmenih izlaganja u savjetodavnom mišljenju o pravnim posljedicama izraelskih postupaka na palestinskim teritorijima koje je okupirao, uključujući Istočni Al-Quds.

U skladu s tim, 52 države, uključujući Tursku, kao i Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Afričku uniju, održat će 30-minutna usmena izlaganja 19. i 26. februara.

Usmene izjave započet će prezentacijom Palestine u 19. februara, a završiti s Maldivima popodne 26. februara.

Glavne dužnosti ICJ-a uključuju rješavanje pravnih sporova koji nastanu između država u skladu s međunarodnim pravom i davanje savjetodavnih mišljenja o pravnim pitanjima koja su mu upućena.

Sud UN-a će na zahtjev Opće skupštine UN-a izdati neobvezujuće savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske politike i djela u okupiranoj Palestini po ovom pitanju.

Javna ročišta suda u Haškoj palati mira prenosit će se uživo.

Ovo je prvi put da se tako veliki broj država pismeno i usmeno očitovao na savjetodavno mišljenje pred sudom, dok Izrael, koji je dao pismene izjave, nije učestvovao u usmenim raspravama.

Savjetodavno mišljenje ICJ-a nije vezano uz sporni slučaj između dviju država, za razliku od slučaja koji je Južnoafrička Republika pokrenula pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) protiv Izraela zbog kršenja Konvencije o genocidu, već samo Izraela.

Sadrži neobvezujuće pravno mišljenje svjetskog suda o pravnoj odgovornosti za izraelsku okupaciju Palestine.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je prošlog mjeseca izrekao privremenu presudu tražeći od Izraela da prestane s ometanjem isporuke pomoći u Gazi i poboljša humanitarnu situaciju u enklavi, nakon što je Južna Afrika optužila Tel Aviv da je počinio genocid.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 27.947 Palestinaca, a vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.