open-navfaktor-logo
search
MMF
Više od polovine centralnih banaka u svijetu priprema izdavanje digitalnih valuta
Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je kako je u bankarskom sektoru u svijetu sve češće pojava projekata koji se tiču ​​digitalnih valuta koje bi izdavale centralne banke. 
14.09.2022. u 08:13
get url
text

One su poznate pod pojmom Central bank digital currencies (CBDC), au praksi bi trebale biti digitalne inačice gotovine, tj. fiat valuta koje izdaju i reguliraju centralne banke.

Njihovo širenje na gotovo cijeli svijet u posljednjem je godinama potaknuto tehnološkim napretkom u području kriptovaluta, kao i sve manje korištenja gotovine u platnim transakcijama.

Centralne banke mnogih zemalja u posljednjih su pet godina počele koketirati s digitalnim valutama, pa su neke krenule u projekte istraživanja, dok druge aktivno razvijaju projekte nacionalnih službenih valuta temeljenih na blockchainu i drugim digitalnim tehnologijama. Od 2020. godine taj je trend dodatno osnažen, a broj središnjih banaka koje su se upustile u te vode gotovo je utrostručen pa tako podaci MMF-a kažu da je u srpnju ove godine zabilježeno 97 takvih projekata.

Od njih, 65 je u fazi istraživanja, za 15 postoji dokaz koncepta, dodatnih 15 ima i pilot verzije digitalnih CBDC valuta, a samo dva su i službeno lansirana: u Nigeriji i Bahamima.

Hrvatska narodna banka ne radi niti na jednom projektu CBDC-a, dok, uz Sloveniju stoji da su u fazi istraživanja s projektima digitalnog eura i valute stella, također pod vodstvom Evropske središnje banke, piše Bug.hr.

Digitalne vrijednosti centralnih banaka trebale bi povećati sigurnost i učinkovitost platnih sistema poslužiti za promociju finansijske uključenosti šire populacije, ali i pojačati konkurenciju te osnažiti finansijske sisteme, ubrzati provođenje transakcija, sve uz niže troškove.

Ipak, pri njihovom uvođenju potrebno je voditi računa o stabilnosti klasičnog finansijskog sistema. Za lansiranje nacionalnih digitalnih valuta ključna će biti njihova prihvaćenost u javnosti, tj. potražnja za takvim finansijskim instrumentima.

MMF upozorava i na rizike o kojima centralne banke moraju razmišljati, u prvom redu to je rizik od povlačenja prevelike količine gotovine iz banaka kako bi se ona pretvorila u CBDC, što bi moglo dovesti do krize u bankarskom sektoru. Ističe se i nezanemariv rizik od kibernetičkih napada na nove finansijske sisteme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.