open-navfaktor-logo
search
Koridor Vc
Vlada FBiH dala saglasnost za prihvatanje granta od pet miliona eura za poddionicu Počitelj-Zvirovići
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je donijela Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta za tehničku pomoć Evropske investicijske banke za projekt "Koridor Vc u BiH (poddionica Počitelj - Zvirovići)".
10.02.2022. u 12:56
get url
text
Poddionica Počitelj-Zvirovići
Poddionica Počitelj-Zvirovići

Ovom odlukom Federacija BiH prihvata grant za ovaj projekt, po Sporazumu o grantu za tehničku pomoć zaključenim između Bosne i Hercegovine, Evropske investicijske banke (EIB) i JP Autoceste FBiH Mostar u iznosu do 5.000.000 eura.

Vlada potvrđuje da je dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno zaključeni Sporazum o grantu za tehničku pomoć između BiH, EIB-a i Autocesta FBiH.

Za realizaciju Odluke i izvještavanje o provedbi zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i i JP Autoceste FBiH. U vremenu provedbe ovog projekta, u budžetu FBiH nije potrebno osigurati finansijska sredstva za dodatno sufinansiranje.

Data je i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te Sporazuma o podgrantu između FBiH i JP Autocesta FBiH, a za njihovo potpisivanje ovlaštena je federalna ministrica finansija.

U obrazloženju je navedeno da se donošenjem ove odluke stvara osnov za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, te Sporazuma o podgrantu između FBiH i JP Autoceste FBiH, a kojim će Federacija BiH sredstva granta učiniti dostupnim Autocestama FBiH, kao krajnjem korisniku. Time su stvoreni uvjeti za korištenje grant sredstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.