open-navfaktor-logo
search
Odluke
Vlada RS-a ograničila cijenu hljeba
Vlada bosanskohercegovačkog entiteta RS donijela je danas Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS-a, kojom se određuje maksimalna maloprodajna cijena od 1,90 KM po komadu proizvoda "bijeli hljeb težine 600 grama, proizveden od brašna TIP 500".
29.02.2024. u 14:51
get url
text

- Privredni subjekti ne mogu vršiti promet navedenog proizvoda po cijeni iznad propisane cijene, ali mogu po cijeni ispod propisane cijene - saopćeno je iz Vlade RS-a.

U saopćenju se dodaje da će inspekcijski nadzor nad primjenom ove odluke vršiti Uprava za inspekcijske poslove RS-a posredstvom entitetskog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave u skladu sa ovlaštenjima propisanim zakonom i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

- Osnovni razlog za donošenje Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području RS-a, jeste veći rast cijena hljeba na tržištu RS-a, a namjera Vlade je da na ovaj način utiče na zaštitu životnog standarda najugroženijih kategorija stanovništva - dodaje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.