open-navfaktor-logo
search
Najbogatija na svijetu
Vlasnica kompanije L'Oreal postala prva žena s bogatstvom od 100 milijardi dolara
Francoise Bettencourt Meyers, vlasnica L'Oreala i najbogatija žena na svijetu, postala je prva žena s bogatstvom od 100 milijardi dolara, objavio je Bloomberg.
29.12.2023. u 08:38
get url
text

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, Bettencourt Meyers je 12. najbogatija na svijetu, odmah ispred Mukesha Ambanija i iza Carlosa Slima, koji je nedavno postao prva osoba iz Latinske Amerike koja je prešla granicu bogatstva od 100 milijardi dolara.

Dionice L’Oreala su u posljednjem periodu rekordno visoke. Zalihe su ove godine porasle 35 posto jer su potrošači od pandemije nastavili trošiti novac na luksuzne proizvode. Bettencourt Meyers i njena porodica vlasnici su više od 34 posto firminih dionica.

Bettencourt Meyers bila je jedino dijete Liliane Bettencourt, čiji je otac Eugène Schueller osnovao L’Oréal grupu. Naslijedila je posjede svoje majke kada je ona umrla 2017.

Bettencourt Meyers predsjednica je porodičnog holdinga Tethys i potpredsjednica upravnog odbora L’Oreal grupe.

Najveća svjetska kozmetička kompanija, koja posjeduje širok portfelj brendova, od Lancomea do Maybellinea, zaradila je više od 38 milijardi eura od prodaje u 2022. godini, navodi se u izvještajima firme.

Ranije ove godine L'Oreal je kupio australski brend Aesop u ugovoru vrijednom 2,5 milijardi dolara, što je najveća akvizicija brenda koju je ikada napravio francuski div ljepote.

Njegov prijašnji rekord bila je kupovina YSL Beautéa 2008. godine za 1,7 milijardi dolara, prema podacima Dealogica.

Bogatstvo Bettencourt Meyers još uvijek je relativno blijedo u usporedbi s Bernardom Arnaultom, šefom LVMH-a, najvećeg svjetskog proizvođača luksuzne robe.

On je druga najbogatija osoba na svijetu, s neto vrijednošću od 179 milijardi dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.