open-navfaktor-logo
search
Još nema optužnice
Vodi se istraga protiv tri osobe: Ima li pravde za ubijenu Dženu Gadžun
Prošlo je više od godinu i po od njene tragične smrti, a porodica dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, još čeka odgovore na brojna pitanja.
04.06.2023. u 19:29
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je s istragom smrti malene Džene, štite li se involvirani ljekari, protiv koga roditelji spremaju tužbu?
 

Malena Džena preminula je 14. novembra 2021. godine, šest dana nakon operacije izvedene u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović" u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo preuzelo je slučaj i, kako nam je potvrđeno iz te institucije, trenutno se provode istražne radnje protiv tri osobe. One se sumnjiče za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje i krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Iz Tužilaštva nam nisu kazali ko je od involviranih u slučaj obuhvaćen istragom.

- Zbog zaštite postupka, u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Tužilaštvo KS u ovom momentu ne može davati više informacija - kazali su iz Tužilaštva.

Podsjetimo, operaciju u ordinaciji "Bejtović" radilo je osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić - Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje nemaju zakonsku verifikaciju. Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, čija oprema također nije bila zakonski verifikovana.

U Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo pokrenuti su disciplinski postupci protiv dr. Jasmine Halimić - Alajbegović, kao i dr. Suada Rožajca, ali još nikada u Komori nije održano nijedno ročište.

Pripremno ročište u postupku protiv dr. Halimić-Alajbegović, zakazano za 24. april otkazano je, a kao razlog su iz Ljekarske komore naveli "nedostatak kvoruma". Kako saznaje Faktor, novo ročište zakazano je za 7. juni.

VEZANI TEKST - Odgođeno ročište protiv dr. Rožajca zbog smrtnog slučaja u porodici tužioca

U dva navrata već su otkazana i pripremna ročišta u odnosu na dr. Rožajca. Najprije je 17. aprila ročište odgođeno zbog nedolaska svjedoka koje je on predložio. Potom je i sljedeće ročište, koje je trebalo biti održano 10. maja odgođeno, jer je disciplinski tužilac imao smrtni slučaj u porodici. Datum sljedećeg ročišta zasad nije poznat.

- Sramota, stalno se neki razlozi navode kako se ne bi ništa radilo. Krajnje je vrijeme da nadležne institucije počnu raditi svoj posao i napokon otkriju i privedu pravdi onoga ili one koji su krivi za smrt moje Džene. Valjda smo kao roditelji, nakon godinu i po, zaslužili da saznamo ko je kriv za smrt naše djevojčice - kazao je ranije za Faktor Dženin otac otac Muris Gadžun.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH 17. februara na adresu Ministarstva zdravstva KS uputila je Preporuku u vezi sa žalbom Murisa i Amile Gadžun, roditelja preminule Džene Gadžun.

U Preporukama ombudsmani su "pojasnili ministru zdravstva KS Harisu Vraniću kako je preispitivanje stručne odgovornosti Suada Rožajca i Jasmine Halimić koji su bili involvirani u operaciju koja je prouzrokovala smrt dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, njegova obaveza i nadležnost".

Prema mišljenju Ombudsmena BiH, rezultati inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS morali su biti dovoljan osnov za aktivnije angažovanje ministra zdravstva, odnosno etičkog komiteta u konkretnom slučaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.