open-navfaktor-logo
search
Sastanak s Erdoganom
Von der Leyen i Michel u Ankari: Pozitivni odnosi s Turskom strateški interes EU-a
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas da je potrebno dodatno intenzivirati trgovinu između Turske i Evropske unije (EU).
06.04.2021. u 18:05
get url
text

- Nesumnjivo da ćemo se baviti izazovima oko provedbe Carinske unije kako bi je ažurirali ta kako bismo dodatno povećali međusobnu trgovinu - rekla je Von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, održanoj nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari.

- Turska je pokazala da ponovo želi uspostaviti odnose na konstruktivan način, pa smo došli da damo zamah našim odnosima s Turskom. Razgovarali smo o saradnji u oblastima od obostrane koristi - rekla je Ursula von der Leyen.

Istakla je također kako je potrebno produbiti ekonomske odnose EU i Turske.

- Turska je cijenjeni partner od životnog značaja u Carinskoj uniji - rekla je.

Naglasila je da je Carinska unija s Turskom jedinstven sporazum dviju strana.

- Tražit ćemo načine ne samo za ažuriranje Carinske unije, već i za daljnje jačanje saradnje javnog i privatnog sektora. Pritom će nam fokus biti zelena i digitalna transformacija – navodi.

Michel je također kazao da EU poseban značaj pridaje pozitivnim odnosima sa zvaničnom Ankarom.

- Strateški interes EU-a je sigurnost na Istočnom Mediteranu te stabilnost i pozitivni odnosi s Turskom - rekao je Michel te naglasio i značaj ekonomske saradnje dviju strana.

- EU je spremna ponuditi konkretan program s ciljem ekonomske saradnje s Turskom - kazao je Michel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.