open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
WHO izdao preporuku da potvrda o Covid-vakcinaciji ne bude uvjet za međunarodna putovanja
Krizni štab Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio je preporuku za 194 članice da kao isključivi uvjet za međunarodna putovanja ne traže potvrdu o Covid-vakcinaciji te ih je pozvao da prihvate sve vakcine protiv koronavirusa koje je WHO odobrio za vanrednu upotrebu.
26.10.2021. u 22:27
get url
text

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus predsjedavao je devetim zasjedanjem Kriznog štaba koje je u Ženevi održano prije četiri dana, a sa značajnim zakašnjenjem danas su objavljene i preporuke tog tijela.

U pisanom saopćenju Kriznog štaba WHO-a se navodi da pandemija COVID-19 i dalje ugrožava zdravlje ljudi u svijetu i da je i dalje na sceni vanredno stanje koje zahtijeva koordiniranu međunarodnu reakciju.

Krizni štab u preporukama od vlasti država članica WHO-a traži da za međunarodna putovanja kao jedini uvjet ne traže potvrdu o Covid-vakcinaciji. Kao razlog takve preporuke navode ograničen pristup vakcinama i nepravednu distribuciju vakcina.

U januaru je Krizni štab WHO-a također izglasao preporuku da se za međunarodna putovanja ne uvodi obavezni Covid-pasoš o vakcinaciji.

Štab je također pozvao članice da odobre sve anticovid vakcine za koje je WHO izdao upotrebne dozvole u vanrednim situacijama.

WHO je do sada odobrio upotrebu vakcina protiv koronavirusa koje proizvode kompanije Pfizer/BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Indijski institut za serume (SII), južnokorejska Astra ZenecaBio, Moderna, Janssen, Sinopharm i Sinovac, a u naredna 24 sata je najavljeno izdavanje odobrenja i za vakcine Covaxin, koje proizvodi indijska kompanija Bharat Biotech.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.