open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Za fingiranje saobraćajnih nesreća optužena 21 osoba, među njima četiri policajca MUP-a KS
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je opužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv 21 osobe zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prevara, oštećenje tuđe stvari, zloupotreba osiguranja i primanje dara i drugih oblika koristi.
11.05.2022. u 15:42
get url
text

Optužena su četiri policajca MUP-a Kantona Sarajevo Muamer Selimović, Smail Vladavić, Jasmin Fetić i Mustafa Karšić. Osim njih, optuženi su i Adi Đelkić, Mirela Banda, Adnan Oruč, Senad Osmanković, Ajdin Bajramović, Mesud Ajanović, Trifun Ćuk, Admir Suljević, Izudina Ibragić, Elmir Suljević, Muamer Malkoč, Dalila Sinanović, Imer Poljo, Kerim Pintol, Hasib Subašić, Armin Sinanović i Kenan Pintol.

{$galerijaFotografija}

- Optuženi Muamer Selimović i Smail Vladavić policijski službenici PU Stari Grad, terete se da su od juna do oktobra 2021. godine organizirali grupu koja je fingiranjem saobraćajnih nezgoda na području KS obmanjivala osiguravajuća društva o uzroku nastalih oštećenja na vozilima kako bi naplaćivali navodno prouzrokovanu štetu. Neke od oštećenih su uvjeravali da štetu plaćaju na licu mjesta. Dogovarali su vrijeme i mjesto gdje će se desiti saobraćajna nezgoda, pripremali vozila, potom, način i težinu oštećenja ali i dijelove vozila na kojima će nastati šteta - navodi se u optužnici.

VEZANI TEKST - Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenima za fingiranje saobraćajnih nezgoda

Kako se dodaje, nakon toga bi na mjesto događaja dolazili optuženi pripadnici MUP-a KS-zbog obavljanja uviđaja i sačinjavanja zapisnika.

- Ti zapisnici su kasnije korišteni u postupku naplate osiguranja. Tako su organizatori i članovi grupe pribavili nezakonitu korist u iznosu od najmanje 3.571,50 KM - navode iz Tužilaštva KS.

Optuženi policajci, osim što su učestvovali u fingiranju saobraćajnih nezgoda, terete se da su uzimali i mito za saobraćajne prekršaje u KS-u.

- Postupajuća tužiteljica je predložila za glavni pretres saslušanje 39 svjedoka, dva vještaka izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih i ulaganje više od 300 materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva. 

20211013082301_IMG_6679.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.