open-navfaktor-logo
search
Javno nadmetanje 23. juna
Za kupovinu Hidrogradnje zainteresovanih iz inostranstva, cijena od 88 miliona KM mogla bi biti nadmašena
Sudbina nekadašnjeg građevinskog giganta, sarajevskog preduzeća Hidrogradnja, koje je duže od pet godina u stečaju, mogla bi biti poznata 23. juna kada će se usmenim javnim nadmetanjem u sjedištu kompanije naći potencijalni kupci, a početna cijena bit će 88 miliona KM. 
31.05.2022. u 11:43
get url
text

VEZANI TEKST - Sarajevska građevinska firma se prodaje za 88 miliona maraka

Zainteresovanih za potencijalnu kupovinu ima, potvrdio je za Faktor Zijad Fazlagić, stečajni upravnik Hidrogradnje.  

- Imamo nekoliko pisama namjere, sve dolaze iz inostranstva osim jednog koje je iz Bosne i Hercegovine.

Očekujemo da se javi još zainteresovanih, poduzeli smo sve kako bismo došli do potencijalnih kupaca. Išli smo preko diplomatskih predstavništava BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija... Nadam se da će to na kraju rezultirati prodajom - kaže Fazlagić.

VEZANI TEKST - Građevinski gigant u stečaju: Hidrogradnja sedmi put prodaje imovinu čija je početna cijena 86,5 miliona KM

Ističe kako ne dolazi u obzir da se Hidrogradnja proda za iznos manji od 88 miliona KM. Naprotiv.

- Kao čovjek koji je u ovom poslu više od 30 godina, nikada nisam bio za spuštanje cijene. Ako dođe do nadmetanja, realno je očekivati da cijena na kraju bude i viša - naglašava Fazlagić.

Objašnjava kome će pripasti novac od eventualne prodaje.

- Namirili bi se povjerioci, povezao bi se radni staž radnicima uz isplatu svih dugovanja prema njima. Tada bismo imali čistu situaciju bez ikakvih finansijskih repova, a istovremeno bismo dobili Hidrogradnju s potencijalom da bude kao nekada, privredni gigant - podvlači Fazlagić.

VEZANI TEKST - Građevinski gigant koji je prije rata zapošljavao 5.000 radnika prodaje imovinu za 96 miliona KM

Hidrogradnja je prije agresije na BiH imala više hiljada radnika, a godišnje je uspjevala ostvariti zaradu i do 300 miliona dolara, od čega čak dvije trećine u inostranstvu. Sklapala je višemilionske poslove u Iraku, Libiji... Bila je među najvećim kompanijama tadašnje Jugoslavije.

U posljednjih nekoliko godina u više navrata je pokušavana prodaja kompanije, ali u pravilu to je bilo na kraju bezuspješno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.