open-navfaktor-logo
search
Akcija policije
Za vikend kaznili 104 pijana vozača u Banjoj Luci
Banjalučka policija saopćila je da je tokom proteklog vikenda kaznila i isključila iz saobraćaja 104 vozača jer su imali nedozvoljenu količinu alkohola u krvi.
26.06.2023. u 13:58
get url
text

U akciji pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, policijski službenici Policijske uprave Banja Luka su izdali 121 prekršajni nalog.

- Policijski službenici su kontrolisali i alkotestirali 1.929 učesnika u saobraćaju. Zbog utvrđene nedozvoljene količine alkohola u organizmu sankcionisana su 104 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog broja sankcionisanih vozača, 53 vozača su sankcionisana zbog utvrđene količine alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 promila alkohola u krvi, 32 vozača zbog utvrđene količine alkohola od 0,81 do 1,50 promila, a trinaest vozača su zadržana lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog utvrđene količine alkohola u organizmu preko 1,5 promila - saopćeno je iz PU Banja Luka.

Također, zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisano je šest mladih vozača, odnosno vozača mlađih od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva.

- Jedan vozač je odbio da se podrvgne alkotestiranju. Evidentiran je 21 ostali prekršaj. 

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.