open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Zarif reagovao na povezivanje Irana s Al-Kaidom: To su izmišljotine, Mike Pompeo izaziva rat
Iranski ministar vanjskih poslova Muhammed Javad Zarif reagovao je na izjavu šefa američkog State Departmenta Mikea Pompea, u kojoj je rekao da je "Iran novi centar terorističke organizacije Al-Kaida", optuživši ga da time "izaziva rat", a njegove tvrdnje je nazvao "izmišljotinama".
12.01.2021. u 20:02
get url
text

Zarif je putem svog zvaničnog Twitter profila reagovao na poruke Pompea o navodnim vezama Teherana i Al-Kaide. 

Zarif je na Twitteru citirao riječi Pompea iz aprila 2019. godine, tokom gostovanja na Univerzitetu Teksas A&M, gdje je rekao: "Ja sam direktor CIA-e. Lagali smo, varali i krali." Zarif je poručio kako Pompeo "patetično završava svoju katastrofalnu karijeru s više ratnih laži". 

- Svi teroristi napada 11. septembra dolaze iz Pompeovih omiljenih destinacija na Bliskom istoku, niko od njih nije iz Irana - dodao je Zarif. 

Američki državni sekretar Pompeo ranije je potvrdio da su na popis "posebnih globalnih terorista" uvrstili pet čelnika Al-Kaide u Iranu, tvrdeći da je Iran dozvolio terorističkoj organizaciji al-Kaida da uspostavi nove operativne centre u toj zemlji. Pompeo je tada iznio tvrdnju da je Iran "novi glavni centar" Al-Kaide.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.