open-navfaktor-logo
search
Vitalna baza
Zašto bi zauzimanje Hersona bilo važno za Rusiju
Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je jutros da su ruske oružane snage zauzele grad Herson koji je strateška luka i veliki industrijski centar na jugu Ukrajine. No, zvanična potvrda iz Ukrajine još nije stigla.
02.03.2022. u 10:25
get url
text

Herson se nalazi u blizini poluostrva Krim, a ruska vojska je saopćila da ga je zauzela poslije žestokih borbi koje su trajale nekoliko sati.

Gradonačelnik Igor Kolikajev rekao je lokalnom radiju da su ruske snage zauzele gradsku željezničku stanicu i luku u utorak navečer, prenosi BBC Russian.

- Borbe se sada vode, a okupacija našeg grada je u toku - rekao je on.

Ako se to potvrdi, a za sada imamo samo tvrdnje ruskog ministarstva odbrane, onda bi zauzimanje ovog južnog grada od skoro 300.000 ljudi bila velika pobjeda ruske vojske.

Herson je strateška luka na zapadnoj obali rijeke Dnjepar koja kontrolira prilaze poluostrvu Krim, ali je i veliki industrijski centar.

To bi bio najveći ukrajinski grad koji je pao u ruske ruke. On bi strateški bio vitalna baza za vojsku dok nastoji da se gura dalje u unutrašnjost i zapad duž obale do velikog lučkog grada Odese.

Kontrola Hersona znači i kontrolu velikog izvora vode. Ukrajina je pregradila sjevernokrimski kanal nakon što je Rusija zauzela poluostrvo Krim, pa je većina dovoda svježe vode na Krim prekinuta, što je uzrokovalo nestašicu vode u aneksiranoj regiji.

Jedna od prvih meta ruske vojne invazije bila bi deblokada tog plovnog puta i obnavljanje vodosnabdijevanja Krima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.