open-navfaktor-logo
search
Strategija komuniciranja
Zašto Kajganić ima dvostruke aršine: Koga je to SIPA danas uhapsila zbog ratnih zločina u Prijedoru?
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da su, po njihovom nalogu, pripadnici SIPA-e na području Prijedora uhapsili šest osoba osumnjičenih za ratne zločine. 
21.12.2022. u 16:14
get url
text

Kako su naveli u saopćenju, osumnjičeni se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, u svojstvu pripadnika VRS-a, svjesno i značajno doprinoseći udruženom zločinačkom poduhvatu, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

- Osumnjičeni su bili dio sistema logora Trnopolje, Keraterm i Omarska osnovanih na području Prijedora tokom 1992. godine od strane Kriznog štaba i drugih civilnih i vojnih vlasti u koje su nezakonito zatvarani civili, i to: muškarci, žene, djeca i starije osobe bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, njih više od trideset hiljada, te sa ciljem progona sa područja pod kontrolom civilnih vlasti i VRS, podvrgavani trijaži, mučenju, silovanju i seksualnom i drugom zlostavljanju, ubistvima i deportaciji, a što je za posljedicu imalo sistemska silovanja više desetina žena i djevojčica u logorima Trnopolje i Omarska, više stotina ubistava zatočenih civila i progon preko 90 posto nesrpskog stanovništva sa područja opštine Prijedor, a osumnjičeni su sa svojim ulogama pomogali i doprinjeli održavanju tog sistema ili direktno vršili pojedina nečovječna djela prema zatočenim civilima - navode iz Tužilaštva.

Između ostalog, osumnjičeni se terete za silovanje najmanje 15 žena, među kojime su bile dvije maloljetne osobe, koje su od posljedica silovanja i seksualnog zlostavljanja preminule.

Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja 21 zatvorenik je preminuo, a više desetina zatvorenika iz logora odvedeno je u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode, obnašali su različite dužnosti u okviru prijedorskih logora.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Ono što Tužilaštvo nije saopćilo jeste identitet osumnjičenih.

 

Zbog čega je to tako nije najjasnije jer je prije samo dva dana isto to Tužilaštvo poslalo saopćenje o hapšenju muškarca na području Srebrenika, koji se tereti za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti.

Za razlika od osumnjičenika za ratne zločine u Prijedoru, ovaj iz Gradačca ima ime i prezime: Milan Šimić, zvani Robi, rođen 1975. godine, saopćilo je Tužilaštvo.

Također, 15. decembra ove godine Tužilaštvo BiH je dalo saopćenje o hapšenju u Sarajevu. Uhapšenom Mustafi Gegaj Tužilaštvo je saopćilo puno ime i prezime. 

S druge strane, jučer je Državna agencija za istrage i zaštitu saoopćila da je u Banjoj Luci uhapsila jednu osobu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Iz Tužilaštva BiH u ovom slučaju ne da nisu saopćili o kome se radi, nego se nisu uopće oglasili?!

Postavlja se pitanje u čemu je to razlika (osim što su bili pripadnici HVO-a i ARBiH) između spomenutih Šimića ili Gegaja, kojim Tužilaštvo samo što nije objavilo i matični broj i šesterice pripadnika VRS-a čiji identitet se skriva?!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.