open-navfaktor-logo
search
Željezara u stečaju
Zašto nije uspjela ni druga prodaja hotela Internacional u Zenici
Druga prodaja hotela Internacional u Zenici proglašena je neuspješnom, jer nije stigla ni jedna ponuda.
06.02.2024. u 20:59
get url
text
Hotel Internacional Zenica
Hotel Internacional Zenica

Hotel Internacional je prvi put bio na prodaji u augustu 2018. godine, a tada je početna cijena bila devet miliona i 180.000 maraka, a cijena je ostala ista i u drugoj javnoj prodaji.

- Iako smo poziv za prodaju hotela objavili u svim dnevnim novinama i nekim portalima, plasirali video-spot na lokalnoj televiziji, ali nije stigla ni jedna ponuda. Sada će uslijediti i treća javna prodaja hotela i nadam se da ćemo naći kupca, izjavio je za Faktor Jasmin Hadžirašidović, stečajni upravnik Željezare Zenica.

Hotel Ineternacional je otvoren 1978. godine, kada je postao jedan od simbola Zenice. Procijenjena vrijednost imovine nekadašnjeg privrednog giganta Željezare koji je u zlatno doba zapošljavao 24 hiljade radnika, danas je više od 100 miliona maraka. Mnogi nekada renomirani objekti čekajući da budu prodani propadaju jer Željezara u stečaju ne može ulagati.

Željezara Zenica u stečaju ima velika dugovanja, ali i višemilijonsku imovinu. Jedna od najdragocjenijih dijelova ovog preduzeća je hotel Internacional. Ovaj hotel ako se proda riješio bi mnoge finansijske probleme Željezare u stečaju. Stoga za sadašnje, ali i bivše radnike Željezare, njih više od 180, prodaja ovog hotela značila bi uvezivanje staža, jer će kompletan iznos koji bude naplaćen prodajom biti usmjeren ka poreznoj upravi. Većini radnika nije uplaćeno 12 godina staža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.