open-navfaktor-logo
search
Zakazani protesti
Zavod zdravstvenog osiguranja djeci "broji" kapljice inzulina
Dođete u apoteku, a oni vam kažu da je Zavod zabranio uzimanje novih doza jer ste potrošili previše inzulina - ispričala nam je Emina Bravo iz Udruženja dijabetičara djece i omladine KS
21.09.2018. u 19:12
get url
text

Udruženje dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo u ponedjeljak je zakazalo proteste ispred Zavoda zdravstvenog osiguranja zbog toga što se bolesnoj djeci ograničava uzimanje inzulina.

- Do prije 15 dana redovno sam u apotekama dobijala inzulin za svoje dijete i nije bilo nikakvih problema. Međutim, sada Zavod zdravstvenog osiguranja mjeri djeci koliko su potrošili inzulina. Dođete u apoteku, a oni vam kažu da je Zavod zabranio uzimanje novih doza jer ste previše potrošili inzulina – ispričala nam je Emina Bravo iz Udruženja dijabetičara djece i omladine KS.

Ovo Udruženje zakazalo je proteste, jer im u Zavodu zdravstvenog osiguranja nisu dali odgovor zašto su uveli blokade na uzimanje inzulina u apotekama.

- Službenik u Zavodu reče mi da se automatski stavi zabrana za uzimanje novih doza inzulina jer se koristilo više od onoga što je ljekar prepisao. Preporučila sam Zavodu da zaposle programera i doktora, koji će znati procijeniti da li se previše troši inzulin, a ne ekonomistu koji nam broji kapljice inzulina. Često je djetetu potrebno više jedinica inzulina kada to pokaže aparat kojim se mjeri nivo šećera. Zar bi roditelji trovali svoje dijete dajući mu prekomjerne doze inzulina?! Doza inzulina se djetetu mora povećati ako ima neki stres, napadne ga viroza ili bilo što drugo. Ako nekoliko dana bude bez inzulina, dijete može umrijeti - objašnjava Bravo. 

Dodaje da zbog zabrane Zavoda, roditelji moraju plaćati kutiju inzulina od 90 do 150 maraka.

- Kutija inzulina koja košta 90 KM može trajati samo 15 dana, toliko je potrebno mom djetetu. Zavisi koliko je doza prepisano djeci, ali ako ih kupujete, kutija inzulina košta od 90 do 150 maraka – kazala je Bravo.

Obratili smo se i Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da nam pojasne zbog čega se uvodi automatska zabrana za inzulin za djecu i još nam nisu odgovorili na ovo pitanje. 

Također smo saznali da se pomenuta ograničenja doza inzulina ne odnose samo na djecu, već i na odrasle dijabetičare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.