open-navfaktor-logo
search
Konjic
Završen prvi dio sastanka "Trojke", očekuju od Vlade da utvrdi federalni budžet naredne sedmice
Završen je prvi do redovnog sastanka predstavnika "Trojke", koji se danas održava u Konjicu. Razmotrena su pitanja u vezi državne koalicije i narednih koraka.
17.01.2024. u 15:15
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić: Za Izborni zakon "Trojka" nastoji pronaći rješenje prihvatljivo za sve

- Također, razgovarali smo o ovogodišnjem federalnom budžetu koji se treba donijeti. U tom pogledu, vjerovatno će Vlada Federacije BiH naredne sedmice utvrditi prijedlog budžeta Federacije za ovu godinu i uputiti u parlamentarnu proceduru. Vidjet ćemo koja je vrsta procedure, ako je hitni postupak onda ne treba donositi odluku o privremenom finansiranju, ako nije onda će trebati ta odluka - kazao je za Fenu tokom pauze sastanka predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, koji se danas sastao sa predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i predsjednikom Naroda i pravde i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Na dnevnom redu sastanka našle su se tematske rasprave unutar koalicije poput energetike i telekomunikacija.

-  Radi se o radnom sastanku, usklađivanju stavova i dogovora – naglasio je Forto.

Potvrdio je da su predstavnici Trojke danas aktualizirali i temu u vezi donošenja izmjena Izbornog zakona, koje su u obliku zakona usvojene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok u Domu naroda još nisu, a nije ni zakazana sjednica sa tom tačkom dnevnog reda.

- Nisam optimista za tu sjednicu Doma naroda zbog najava koje su se mogle čuti iz HDZ-a BiH i SNSD-a. Postoje tri dimenzije kada se priča o Izbornom zakonu. Prva je suštinska, najpolitičnija tema to je odabir članova Predsjedništva BiH, implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava. Druga je odabir članova Centralne izborne komisije BiH i treća tema je koja je najmanje politična to je integritet izbora, unapređenje rada biračkih odbora, bolja identifikacija na biračkom mjestu i slično – istakao je Forto.

Smatra da bi koncenzus trebao postojati oko tehničkih stvari u vezi izbornog zakonodavstva.

Navedene izmjene Izbornog zakona usvojene su krajem prošle godine u Predstavničkom domu PSBiH nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt pozvao vlast u BiH da u kratkom roku usvoji tehničke izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile izborne prevare i povećala transparentnost izbornog procesa.

Zatim je Schmidt najavio "Dan D" do kraja ove sedmice, odnosno nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona ukoliko političari ne dođu do dogovora.

Tokom sastanka predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je poručio da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika, a da je za predstavnike "Trojke" taj "Dan D" sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj bi se trebao potvrditi ili ne zakon koji je dobio podršku Predstavničkog doma.

- Nismo optimisti da će se to desiti, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može se utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt – poručio je Nikšić.

U ostatku današnjeg redovnog sastanka u Konjicu nastavlja se strateško planiranje rada koalicije Trojka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.