open-navfaktor-logo
search
Neizvjesna zima
Zbog straha od nestašice plina Nijemci navalili na grijalice: U prvoj polovini 2022. kupili ih 600.000
Nijemci bi mogli preopteretiti nacionalnu električnu mrežu jer kane početi koristiti neučinkovite električne grijalice, nastojeći na taj način ove zime izbjeći hladnoće zbog nestašice plina, upozorila je njemačka agencija za energetiku i komunalne poslove u članku objavljenom u nedjelju.
11.09.2022. u 18:37
get url
text

Sve više domaćinstava opskrbljuje se električnim grijalicama, uključujući i one prijenosne, pokazuju podaci o njihovoj prodaji.

Stanovnici Njemačke strahuju da bi Rusija mogla smanjiti ili dodatno ograničiti opskrbu plinom nakon rata u Ukrajini.

Generalna direktorica Njemačke organizacije energetskih i vodovodnih preduzeća, BDEW za list Handelsblatt je rekla da bi korisnici, ne budu li koristili uređaje štedljivo, mogli imati još veće račune za struju.

- Mogu i preopteretiti električne mreže. To se može dogoditi ako, primjera radi, u vrlo hladnoj noći brojna domaćinstva istodobno uključe grijalice u istome dijelu grada - rekla je direktorica BDEW-a Kerstin Andreae.

Kazala je kako shvata bojazan svojih sugrađana od hladnih domova za vrijeme zime, no istodobno upozorava da bi im se neki od mehanizama suočavanja s novom situacijom mogli obiti o glavu.

Njemačka, zajedno s ostalim državama članicama EU-a, nastoji pomoći domaćinstvima i industrijama koje finansijski opterećuje porast cijena energenata nakon što je Rusija zaustavila opskrbu putem plinovoda Sjeverni tok 1.

Njemačka vlada obećala je da će industrijski korisnici biti prvi kada je posrijedi administrativna raspodjela sirovina u slučaju energetskog manjka, a privatna će domaćinstva biti pošteđena smanjene isporuke energije.

Predsjednik njemačke Agencije za električnu energiju, plin, telekomunikacije, poštu i željeznicu, Klaus Mueller je u intervjuu za Tagesspiegel rekao da bi povremeni nestanci struje na lokalnom nivou mogli biti posljedica istodobnog korištenja velikog broja električnih grijalica.

Dodao je da bi čak i usred vrlo visokih cijena plina, upotreba električnih grijalica korisnike mogla stajati i više od centralnog grijanja na plin, najčešćeg oblika grijanja stambenih objekata u toj zemlji.

Samo u prvoj polovini 2022. Nijemci su kupili oko 600.000 električnih grijaćih uređaja, što je gotovo 35 posto više nego godinu dana ranije, podaci su agencije GfK koja se bavi istraživanjem tržišta.

 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.