open-navfaktor-logo
search
Stroga pravila
Zelenski htio govoriti na Eurosongu pred 160 miliona ljudi, ali je odbijen: "Ne može!"
Organizatori takmičenja za pjesmu Eurovizije odbili su zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se pojavi na videozidu tokom finala takmičenja u subotu.
12.05.2023. u 11:36
get url
text

Ukrajinski predsjednik se nadao da će video porukom apelirati na globalnu publiku od oko 160 miliona ljudi i poručiti im da nastave podržavati njegovu zemlju u ratu s Rusijom.

No European Broadcasting Union (EBU), tijelo koje nadgleda takmičenje, zabrinuto je da bi njegovo pojavljivanje na Eurosongu moglo politizirati cijeli događaj.

- Takmičenje na pjesmu Eurovizije je međunarodna zabavna emisija vođena strogim pravilima od samog osnivanja takmičenja. Kao dio toga, jedan od kamena temeljaca je nepolitička priroda samog događaja. Ovo načelo zabranjuje mogućnost davanja političkih ili sličnih izjava u sklopu takmičenja - saopćeno je iz EBU-a, prenosi The Guardian.

- Zahtjev gospodina Zelenskog da se obrati publici na takmičenje za pjesmu Eurovizije, iako je upućen s hvalevrijednim namjerama, ne može biti odobren jer bi to bilo protiv pravila samog događaja, rekao je glasnogovornik EBU-a i dodao da u ovogodišnjem Eurosongu, uključujući obje polufinalne večeri te samo finale, nastupa 11 ukrajinskih umjetnika, uključujući i prošlogodišnje pobjednike Kalush Orkestar.

VEZANI TEKST - Zelenski smijenio pet visokorangiranih dužnosnika i poslao poruku vojsci u Bahmutu

Ovo nije prvi put da je Zelenskom uskraćena mogućnost nekog videoobraćanja na velikom zabavnom ili sportskom događanju.

Dvije godine zaredom mu je odbijen zahtjev za govorom na dodjeli Oscara, kao i na filmskom festivalu u Torontu u septembru. I Fifa je odbila njegov zahtjev da podijeli poruku mira na početku finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru prošlog decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.