open-navfaktor-logo
search
Protivofanziva
Zelenski: Šta god neko rekao, ukrajinske snage idu naprijed
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se danas nakon što su ukrajinske snage probile prve linije odbrane Rusije, odbacujući navode zapadnih dužnosnika koji ističu da Ukrajina presporo napreduje na terenu.
02.09.2023. u 16:50
get url
text

U protivofanzivi započetoj prije tri mjeseca ukrajinske snage vratile su pod kontrolu desetke sela, ali nijedno veće mjesto ili grad, što je izazvalo frustraciju kod više američkih dužnosnika koji ne samo da ukazuju na sporo napredovanje već i kritiziraju cjelokupnu ukrajinsku strategiju.

- Ukrajinske snage idu prema naprijed. Usprkos svemu i bez obzira na to što neko kaže, mi napredujemo i to je najvažnije - rekao je Zelenski.
Neki se pribojavaju da bi pomoć Zapada mogla posustati jer hladnije i kišovitije vrijeme usporava napredovanje na prvoj liniji. Uz to, Zapad je uložio milijarde dolara u tu kontraofanzivu, a Kijev traži još više.

Prema riječima zamjenice ministra obrane Hane Maljar, ukrajinske snage ubrzale su ponešto korak na jugoistočnoj fronti Zaporožje, gdje su, kako tvrdi, probile prve linije ruske odbrane.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.