open-navfaktor-logo
search
Videoobraćanje
Zelenski zahvalio Erdoganu na izjavama na samitu NATO-a
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na njegovim izjavama o kandidaturi Kijeva za članstvo u NATO-u.
13.07.2023. u 09:55
get url
text

- Erdogan je danas rekao da zaista vidi da se Ukrajina približava članstvu u Alijansi. Ovo mnogo znači. Hvala ti! - Zelenski je rekao u videoobraćanju na Telegramu kasno sinoć na povratku u Ukrajinu sa samita NATO-a u litvanskoj prijestolnici Vilniusu.

Zelenski je također zahvalio Erdoganu na turskoj principijelnoj odbrani sigurnosti u Crnom moru, rekavši da Turska čini "historijske stvari za sve".

Ocjenjujući rezultate samita NATO-a, Zelenski je rekao da je Ukrajina formirala sigurnosni temelj na svom putu ka članstvu u NATO-u prvi put od otcjepljenja od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ukrajinski predsjednik je rekao da se on i njegova delegacija vraćaju sa samita NATO-a s dobrim pojačanjem oružjem, uključujući protuzračnu odbranu, rakete, oklopna vozila i artiljeriju, dodajući da su sigurnosne garancije koje su dobili konkretne i da ih je potvrdila grupa G-7.

- Nikada ranije nismo imali takvu osnovu sigurnosti, a ovo je nivo G-7. Na tom temelju ćemo izgraditi novu, pravno obavezujuću arhitekturu bilateralnih sigurnosnih sporazuma s najmoćnijim zemljama - rekao je Zelenski.

On je dalje rekao da su otklonili sve sumnje ili nejasnoće oko toga da li će Ukrajina biti u NATO-u.

- Nikada prije riječi 'jednaki ste među jednakima' za Ukrajinu nisu zvučale tako istinski i smisleno. Sada svi shvataju da je to činjenica. Jednaki među jednakima. I tu činjenicu ćemo svakako potvrditi svojom pobjedom. I s našim pristupom NATO-u. Ranije su ruski vladari htjeli da imaju svoju ogradu ispred vrata NATO-a. Ovu rusku ambiciju ostavili smo na marginama evropske historije - rekao je Zelenski.

On je također zahvalio ostalim članicama NATO-a na njihovim stavovima i vojnoj podršci Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.