open-navfaktor-logo
search
Australija
Ženu zatvorili zbog ubistva četvero djece: Nakon 20 godina utvrđeno da nije kriva
Ženi iz Australije, koja je provela 20 godina u zatvoru nakon što je pogrešno proglašena krivom za ubistvo svoje četvero djece, sada su službeno poništene presude. Njeni advokati zatražili su znatnu odštetu.
14.12.2023. u 08:45
get url
text

Kathleen Folbigg pomilovana je i oslobođena u junu ove godine na preporuku sudije Toma Bathursta, koji je ponovo ispitao sve dokaze iznesene na njenom suđenju 2003. godine te je utvrdio "razumnu sumnju" u njenu krivicu.

Ali za brisanje presude bila je potrebna službena odluka Žalbenog kaznenog suda Novog Južnog Walesa te je ovih dana vijeće sudija donijelo odluku da bi ona trebala biti oslobođena svih optužbi.

Emocionalna Folbigg zahvalila je svima koji su neumorno radili kako bi uvjerili vladu i pravni sistem NSW-a da novi naučni dokazi zahtijevaju novu istragu njenih optužbi.

Folbigg je osuđena 2003. po tri tačke optužnice za ubistvo i jedno ubistvo iz nehaja nakon smrti njene četiri bebe od 1989. do 1999. godine.

Nije dostavljen nikakav fizički dokaz da ih je ona ubila, ali porota je bila uvjerena da su šanse da su svi umrli prirodnom smrću toliko male da se mora raditi o ubistvu. Pojedini dijelovi njenog dnevnika također su protumačeni kao priznanje krivice.

Tek 2019. istraga o njenim osudama pokazala je da ne postoji razumna sumnja da je počinila zločine. No tek 2022. su naučnici otkrili prethodno nepoznat mutirani gen u njene dvije kćerke, koji je mogao biti koban.

Dokazi su pružili genetsko objašnjenje za smrt djece, što je stvorilo razumnu sumnju u njenu krivicu i bilo dovoljno da uvjeri sudiju da preporuči njeno pomilovanje.

Prva beba Caleb umrla je 1989. godine, zatim Patrick 1991, Sarah 1993. i Laura 1999. godine.

Prve tri smrti isprva su se pripisivale sindromu iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), izrazu koji se koristi kada bebe mlađe od godine umru bez vidljivog razloga.

S 18 mjeseci Laura je bila najstarija od njene djece, a policija je započela istragu nakon što je forenzički patolog uzrok njene smrti označio kao "neutvrđen".

Majka je optužena i osuđena, mediji su je proglasili "najgorim serijskim ubicom u Australiji", piše CNN, dodajući da je Folbigg osuđena temeljem lažne pretpostavke diskreditiranog britanskog pedijatra koji je tvrdio da je jedna iznenadna smrt bebe u porodici tragedija, dvije su sumnjive, a tri smrti su ubistvo.

Advokatica Rhanee Rego rekla je da će pravni tim pogrešno osuđene majke sada tražiti odštetu, za koju je predvidjela da će biti značajna.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.