open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Ženu živu polio benzinom i zapalio: Stanivukoviću kazna smanjena na 25 godina zatvora
Vijeće Vrhovnog suda RS-a donijelo je odluku kojom je Branislav Stanivuković (45) osuđen na 25 godina zatvora za teško ubistvo vanbračne supruge Milice Marinković (33), počinjeno u julu 2020. godine.
12.01.2023. u 16:14
get url
text

Njega je Okružni sud Banja Luka prvostepeno osudio na 30 godina zatvora, na šta su žalbe uložili Stanivuković i njegova odbrana, tražeći ukidanje presude i vraćanje predmeta na novi postupak.

Vrhovni sud RS-a je donio odluku da mu se kazna umanji.

- Djelimično se uvažavaju žalbe optuženog Branislava Stanivukovića i njegovog branioca i preinačava u odluci o kazni presuda Okružnog suda u Banjoj Luci. Osuđuje se na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina - potvrđeno nam je u Vrhovnom sudu RS-a.

Zločin je počinjen 20. jula 2020. godine na lokalnom putu u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Prema navodima optužnice Stanivuković je zlostavljao suprugu deset godina, tukao je, maltretirao i branio da priča o tome.

Ona je 2012. godine uspjela pobjeći kod roditelja u Austriju, a Stanivuković je potom zapalio kuću njene majke u Mrčevcima kod Laktaša. Iz straha za život svoje kćerke, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, Milica se vratila optuženom i nastavila da živi s njim u vanbračnoj zajednici.

U optužnici se navodi da je 20. jula 2020. godine oko 9.30 sati Stanivuković automobilom pratio Milicu i njenu kćerku na lokalnom putu Mrčevci - Aleksandrovac, a kada je izašao iz vozila noseći plastičnu flašu sa 1,5 litara benzina, žrtva je počela da bježi.

On je sustiže i polijeva benzinom po glavi i tijelu.

- Potom ju je zapalio otvorenim plamenom iz upaljača, svjestan da će tako prouzrokovati njenu smrt – navodilo se u optužnici.

Sve se dešavalo u prisustvu Milicine kćerke iz prvog braka, koja je pokušavala da ugasi buktinju koja je zahvatila majčino tijelo. Milica je zadobila teške opekotine od kojih je podlegla 3. augusta u UKC-u RS-a u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.