open-navfaktor-logo
search
Više od 500 ubijenih
Žestoke osude barbarskog napada na bolnicu u Gazi, Izrael tvrdi da su to uradili džihadisti
Stižu oštre osude iz cijelog svijeta zbog smrtonosnog napada na bolnicu al-Ahli u Gazi. Izraelske odbrambene snage kazale su u da je, na osnovu "njihovih obavještajnih informacija", raketa Palestinskog islamskog džihada izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi u kojoj je poginulo najmanje 500 osoba.
17.10.2023. u 22:04
get url
text

VEZANI TEKST - Erdogan osudio Izrael zbog napada na bolnicu u Gazi: Pozivam cijelo čovječanstvo da preduzme akciju

IDF su prvobitno, nakon snažnih osuda iz cijelog svijeta zbog masakra u bolnici Al-Ahli Arab, navele da je "pokrenuta istraga" i da izraelska vojska "nikada nije gađala bolnice".

U saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga navodi se da je "na osnovu analize operativnih sistema IDF-a, neprijateljska raketa ispaljena prema Izraelu pogođena kada je prolazila u blizini bolnice".

Kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je zračni napad, u kojem je ubijeno najmanje 500 Palestinaca, "užasnim i apsolutno neprihvatljivim".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je osudio Izrael zbog zračnih napada na bolnicu u Pojasu Gaze, pri čemu je poginulo više od 500 ljudi.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je kazao da bombardovanje bolnice El Ehli Baptist u Gazi pokazuje dramatično stanje na terenu kada se radi o tamošnjim ljudima.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon video-konferencije članica Evropske unije o izraelsko-palestinskom sukobu, Charles Michel je rekao:

- Želim izraziti svoje osjećaje zbog nedavne informacije o bombardovanju bolnice u Gazi. Veliki je broj mrtvih. To je pokazatelj dramatičnog stanja na terenu kada se radi o tamošnjim ljudima - kazao je Michel.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova također je saopćilo da "najoštrije osuđuje" napad na bolnicu, nazivajući ga "ozbiljnim kršenjem odredbi međunarodnog i humanitarnog prava".

Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekao je da "snažno osuđuje" bombaški napad.

- Pozivamo na hitnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu, te da se naredbe o evakuaciji ponište - naveo je Tedros.

I Turska je najoštrije osudila ovaj napad. 

VEZANI TEKST - Više od 500 Palestinaca ubijeno u izraelskom zračnom napadu na bolnicu u Gazi

- Duboko smo uznemireni napadom na bolnicu u Gazi, ove varvarske napade najoštrije osuđujemo - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom zračnom napadu na bolnicu El Ehli Baptist u Gazi, rekao je za Anadoliju portparol Ministarstva zdravlja. 

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova također je oštro osudilo napad, dok ga je Iran nazvao "divljačkim ratnim zločinom". Ministarstvo vanjskih poslova u Kataru označilo je to "opasnom eskalacijom".
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.