open-navfaktor-logo
search
Sjever Kosova
Dramatični snimci stižu iz Zvečana: Povrijeđeno 25 vojnika KFOR-a i više od 50 Srba
Vojnici KFOR-a intervenisali su u Zvečanu, rastjerujući srpske demonstrante.
29.05.2023. u 17:35
get url
text

KFOR je upotrebio suzavac i šok bombe, dok su demonstranti vojnike gađali kamenjem. Kako javlja ekipa KosovaPress, ima povrijeđenih, a izgorilo je i privatno vozilo.

Oko 25 vojnika KFOR-a povrijeđeno je tokom obuzdavanja demonstranata koji su protestovali u općini Zvečan, saopćio je KFOR. 

- Nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljivih uređaja - navedeno je iz KFOR-a.

Trenutno se nalaze pod nadzorom medicinskog osoblja.

Sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povrijeđeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta. Kosovo online javlja da je policija pucala iz vatrenog oružja.

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je za Novosti da se ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije. Jedan muškarac je trenutno u operacionoj sali i ljekari mu se bore za život. On, prema informacijama medija, ima prostrijelnu ranu u predjelu karlice.

Tenzije su porasle nakon što su  albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u oblasti sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova nakon izbora koje su Srbi bojkotovali.

Veliki broj pripadnika KFOR-a sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je od jutros u blizini općinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Iza njih nalaze se jake snage kosovske policije koje ne dozvoljavaju okupljenim Srbima da priđu zgradama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.