open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Dubrovačka policija zaplijenila više od 60 kilograma kokaina i oko 220 kilograma heroina
U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj prezentirani su rezultati odvojenih i međusobno nepovezanih kriminalističkih istraživanja u kojima je zaplijenjeno 61,6 kg kokaina te 219,7 kg heroina.
11.01.2022. u 14:19
get url
text

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević je kazao kako su ova kriminalistička istraživanja plod saradnje s kolegama iz Zagreba i Splita te s Carinskom upravom, priopćeno je iz PU dubrovačko-neretvanske.

Istaknuo je kako je u posljednjih 10 godina ova policijska uprava imala ukupno 9.213 zapljena droge u sklopu kojih je zaplijenjeno 767 kilograma kokaina, 289 kilograma heroina i oko 2,5 tone marihuane.

Voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica je pojasnio da se radi o međusobno nepovezanim kriminalističkim istraživanjima koja su započela na temelju kvalitetno prikupljenih operativnih informacija koje su se pažljivo analizirale i na kraju rezultirale zapljenama kokaina i heroina, saopćeno je.

- Kokain je pronađen 3. novembra prošle godine na brodu koji je iz Južne Amerike uplovio u Luku Ploče. Radi se o brodu za rasute terete, a kokain su pronašli ronioci ATJ Lučko, Specijalne jedinice policije Split, Interventne jedinice policije i Stanice pomorske policije ove policijske uprave, koji su na metalnoj oplati broda, na dubini od 16 metara pronašli magnetima pričvršćen metalni sanduk s 3 paketa od ljepljivih traka i folija s ukupno 54 paketa u kojima je bilo ukupno 61,6 kilogram kokaina.

Kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno da su kapetan ili neko od posade broda bili uključeni u ovo krijumčarenje, a ova policijska uprava je ostvarila međunarodnu policijsku saradnju sa zemljama Zapadne Evrope, čime se ovo kriminalističko istraživanje nastavlja - saopćeno je iz PU dubrovačko-neretvanske.

U drugom kriminalističkom istraživanju heroin je, temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku, pronađen 11. oktobra prošle godine u Luci Ploče zajedničkim radom policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove policijske uprave i carinskih službenika Jedinice za mobilne službe.

- Pretrazi se pristupilo nakon izvrsno odrađene profilacije koja je nastala kao rezultat studiozne analize rizika, a pretragom je pronađeno 80 lijevanih olovnih kocki, od kojih je u njih 40 bio heroin, ukupne težine 219,7 kg. Droga je pronađena u brodskom kontejneru za prijevoz tereta koji je u Luku Ploče pristigao brodom iz Južne Amerike - navodi se.

Voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a Dražen Rastović je istaknuo da se u oba slučaja radilo o sofisticiranim načinima krijumčarenja koje je vrlo teško otkriti te da je ova količina zaplijenjenog heroina, koji je bio namijenjen zapadnoevropskom tržištu, najveća u Republici Hrvatskoj. Također je naglasio da su vremenski uvjeti jakog juga bili izrazito nepogodni za pronalazak kokaina koji je bio skriven u metalnom spremnikom magnetima pričvršćen za podvodni dio trupa broda na dubini od 16 metara.

Voditelj Jedinice za mobilne službe - Carina Dubrovnik Pero Perić je naglasio kako je heroin pronađen temeljem analize rizika kojom je brod koji je plovio preko Turske i Italije u Luku Ploče, ocijenjen visokorizičnim. Pretragom broda je pregledano 80 olovnih oplata te je u njih 40 otkrivena šupljina ispunjena heroinom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.