open-navfaktor-logo
search
Dalmacija odsječena
Historijska meteorološka večer u Splitu: Prvi snijeg u aprilu ikada zabilježen
Dalmacija je do jutros bila odsječena od ostatka Hrvatske, sinoć je od 22 sata bio zabranjen sav promet iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno za sve kategorije vozila. 
07.04.2021. u 07:47
get url
text

Tek jutros u šest sati promet je otvoren samo za lična vozila i to do Svetog Roka i zatim državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina.

Vrhunac ledenog vala Dalmaciju je sinoć zahvatio oko 21 sat, snijeg je padao na cijelom splitskom području, uključujući Kaštela, zatim Dalmatinsku zagoru, a u Dugopolju su nanosi snijega bili i do 20 centimetara, javlja DalmacijaDanas. 

Bila je to historijska meteorološka večer u Splitu. U najhladnijem trenutku večeri temperatura je na službenoj DHMZ stanici, onoj na Marjanu, izmjerila 0,4°C (zaokruženo 0°C). To je samo desetinku stepena više od apsolutnog minimuma za april koji je izmjeren 8. aprila 2003. Iako se radi tek o simboličnom snježnom pokrivaču, radi se o prvom u aprili u znanoj historiji.

U Kaštel Gomilici bila je prava snježna mećava uz orkanske udare bure do 120 km/h, a snijeg je padao i u Vodicama, te Šibeniku i u Brelima. Višesatno padanje jakog snijega, povremeno praćeno grmljavinom, bilo je praćeno orkanskim udarima bure do 120 km/h. Temperatura zraka je na maksimumu zahlađenja pala na 1 stepen. 

Zbog jakih udara vjetra na Dinari je osjećaj hladnoće bio čak -24 stepena, piše DalmacijaDanas, a jug zemlje ne pamti kada je zadnji put pao snijeg u aprilu. 

Temperatura je, dok je padao snijeg, pala na 0, što također spada u rekordno niske temperature za Dalmaciju za ovo doba godine.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.