open-navfaktor-logo
search
Nevrijeme
Kiša ne prestaje da pada: Čitava Dalmacija pod vodom, čak je i more promijenilo boju
Jako grmljavinsko nevrijeme sinoć je pogodilo područje sjeverne Dalmacije, a kiša i dalje nastavlja padati.
14.11.2021. u 17:29
get url
text

Ciklona je donijela obilne padavine na obali i otocima, no najgore je prošao Hvar. Tamo je, u sat vremena palo 90 litara kiše po kvadratnom metru, a posljednja 24 sata i preko 120 litara, što je više od prosječne količine padavina koja padne u čitavom novembru. 

Na "sunčanom otoku" bujice su potopile ulice i trgove, izazvale odrone, a more je poprimilo smeđu boju. Voda je uspila prodrijeti i u brojne stanove i ugostiteljske objekte. Ujedno je, uslijed jakog lokalnog grmljavinskog nevremena, stradalo dosta elektronskih uređaja i opreme. 

- Imamo dosta problema s oborinskim vodama. Garaže nam plivaju, sve je puno vode. Pumpamo bez prestanka, a kiša ne prestaje. Problem je i to što su telefoni u kvaru, obavijestili smo i policiju o tome - izvijestio je za Dalmaciju Danas zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škarpa.

Žirje je trenutni rekorder u količini padavina u posljednja 24 sata. Tamo je palo ekstremnih 270 litara kiše po kvadratnom metru, a od početka mjeseca 346 litara što je, otprilike, polovina godišnje količine koja padne u Splitu.

Kiša, pljuskovi i grmljavina mogući su i sljedećih nekoliko sati, nakon čega bi se nebo trebalo malo primiriti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.