open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Ministri odbrane Turske i Hrvatske u Briselu: Posebna pažnja ka obnovi mandata EUFOR-ove misije Althea
Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić sastao se u srijedu u Briselu s ministrom nacionalne odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom, povodom sastanka ministara odbrane Sjevernoatlantskog saveza.
12.10.2022. u 15:01
get url
text

Na sastanku su potvrđeni prijateljski i partnerski odnosi između Hrvatske i Turske, zajednički aktivan doprinos u NATO misijama i operacijama, pri čemu je istaknuto učešće u operaciji KFOR-a u Republici Kosovo, u NATO misiji u Iraku te u pomorskoj operaciji "Sea Guardian" u Sredozemnom moru.

- Spomenut je i angažman hrvatskih i turskih Oružanih snaga u NATO inicijativama, pri čemu je ministar Banožić istaknuo kako zajednički doprinos RH i Turske unutar NATO aktivnosti Ojačane budnosti u Mađarskoj šalje snažnu poruku predanosti jačanju savezničkog postava odvraćanja i odbrane u odgovoru na promijene sigurnosne arhitekture u Evropi - navedeno je u saopćenju iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Istaknuta je i dobra bilateralna odbrambena saradnja s naglaskom na saradnju ratnih mornarica, vojno-tehničku saradnju te doprinos u radu NATO komande na području Republike Turske, pri čemu je istaknuto učešće hrvatskih oficira u radu NATO Komande kopnenih snaga (LANDCOM) u Izmiru te učešće na obuci u organizaciji NATO Centra za borbu protiv terorizma u Ankari.

Tokom sastanka razmijenjena su i mišljenja vezano uz implikacije trenutne kompleksne sigurnosno-političke situacije u Jugoistočnoj Evropi koja ruskom agresijom na Ukrajinu dobiva dodatni fokus saveznica. Ministri su se složili o potrebi nastavka provedbe procesa koji bi ojačali stabilnost Jugoistočne Europe što je od iznimne važnosti i za sigurnost Sjevernoatlantskog saveza pri čemu posebnu pažnju i diplomatske napore treba usmjeriti ka obnovi mandata EUFOR-ove operacije Althea u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.