open-navfaktor-logo
search
Prve procjene
Neslužbeni rezultati predsjedničkih izbora u Sloveniji: Logar i Pirc Musar u drugom krugu
Kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji sa 33,75 posto osvojenih glasova, a na drugom mjestu je nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar sa osvojenih 27 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati nakon skoro 60 posto prebrojanih glasova.
23.10.2022. u 20:48
get url
text

Na trećem mjestu je Milan Brglez s 15,60 posto, zatim slijedi Vladimir Prebilič (10,33 posto), Sabina Senčar (6,10 posto), Janez Cigler Kralj (4,30 posto) i Miha Kordiš (2,77 posto).

Ukoliko se situacija ne promijeni, i nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, Logar i Pirc Musar, ići će u drugi krug predsjedničkih izbora.

Logar je bivši ministar vanjskih poslova Slovenije iz perioda Vlade Janeza Janše i aktuelni je zastupnik u Državnom zboru (parlamentu) Slovenije. Kandidirali su ga dr. Romana Jordan i grupa birača, a ima i podršku svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Pirc Musar je doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica koju su kandidirali Biserka Marolt Meden i grupa birača. Ima podršku bivših slovenskih predsjednika Milana Kučana i Danila Turka. U pokušaju da postane prva predsjednica u historiji Slovenije je podržava i muž Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.