open-navfaktor-logo
search
Milan Nič
Njemački ekspert o NATO samitu u Vilniusu: Kosovo bliže otvorenom sukobu nego BiH
Očekuje se da lideri NATO-a na samitu u Vilniusu potvrde da je situacija na Kosovu ozbiljna i da je Misija NATO-a na Kosovu (KFOR) tu da garantira sigurnost svih građana, uključujući i srpsku manjinu na sjeveru zemlje, kaže Milan Nič iz Njemačkog vijeća za vanjske odnose.
10.07.2023. u 10:49
get url
text

Govoreći u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Nič kaže da bi nevolje bile mnogo veće da NATO nije na Kosovu.

- Mislim da je Kosovo bliže otvorenom sukobu nego Bosna i Hercegovina. I to je drugačiji nivo sukoba jer imate fizičke napade ili sukobe na sjeveru, imate paralelne strukture, imate eksplozije, gdje mali incident može da dovede do nečeg većeg - kaže Nič, stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje u NATO-u.

Kada je riječ o Srbiji, Nič ocjenjuje da predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić može dugo da vodi igru "i Zapad i Rusija".

Kosovo i Bosna i Hercegovina su zatražili ubrzano članstvo u NATO-u. Na pitanje koliko je ovo stvarno, dao je sljedeći odgovor:

- Bosna i Hercegovina je daleko ispred. Ustvari, BiH je čak ispred onoga što se očekuje da Ukrajina dobije na samitu u Vilniusu, čak i ispred Gruzije, koja je također podnijela zahtjev za članstvo. Ne zaboravimo da Bosna i Hercegovina ima akcioni plan za članstvo, iako se zove drugačije.

Međutim, njeni naredni koraci blokirani su nedostatkom jedinstva između Sarajeva i Banje Luke. Sadašnje rukovodstvo Republike Srpske jasno je dalo do znanja da ne želi veći napredak i više integracije u NATO-u.

Slučaj Kosova je komplikovaniji, jer postoje četiri zemlje NATO-a koje još ne priznaju Kosovo kao državu. Ali, također, ima intenzivnu saradnju sa NATO-om, ali je sada suspendovana, zbog općg delovanja Vlade Kosova, kao odgovor na ružne događaje na sjeveru.

Kada je riječ o ruskim aktivnostima, NATO je identificirao Bosnu i Hercegovinu kao moguću oblast. Nič je pojasnio koliko je Kosovo krhko prema njima.  

- To je na drugom, sasvim drugom nivou krhkosti. Mislim da je bliže otvorenom sukobu nego Bosna i Hercegovina. I to je drugačiji nivo sukoba, jer imate fizičke napade ili sukobe na sjeveru, imate paralelne strukture, imate eksplozije, gdje mali incident može da dovede do nečeg većeg.

KFOR može biti tu da spriječi da se ovi incidenti pretvore u nešto veće. Ali želim istaći da, uprkos novoj krizi u Bosni i Hercegovini i svim tenzijama, tamo nema fizičkih obračuna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.