open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Otkazale kočnice na "mercedesu" u kojem je bio Dritan Abazović, zaustavio se 50 metara prije velike nizbrdice
Nadležni utvrđuju zbog čega su iznenada, tokom vožnje otkazale kočnice na državnom "mercedesu" u kom je bio predsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović.
05.08.2023. u 12:27
get url
text

Saopćeno je to za Vijesti.me zvanično iz Minisatrstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore.

Kočioni sistem na službenom vozilu potpuno je prestao da radi dok je Abazović bio na Obzovici, pedesetak metara prije velike nizbrdice. Incident se desio 31. jula, a Abazović je u tom trenutku išao u službenu posjetu Tivtu. Prema nezvaničnim informacijama, u automobilu - na komandnoj tabli, nije bilo nikakvih upozorenja.

Abazović je nakon što se vozilo zaustavilo na makadamu pored puta, prešao u drugi automobil iz pratnje, a od tada koristi drugo službeno vozilo, "audi".

Iz MUP-a kažu da dosadašnje kontrole ukazuju da je riječ o kvaru zbog starosti i znatne kilometraže koju je to vozilo prešlo, ali i naglašavaju da je prvi čovjek te institucije i partijski kolega Abazovića, Filip Adžić inicirao vanredni nadzor od Direktorata za sigurnosno-nadzorne poslove, "radi utvrđivanja uzroka i okolnosti pod kojima je došlo do ovog događaja".

- Do sad odrađenom kontrolom uvjereni smo da je kvar na vozilu nastao usljed starosti i znatne kilometraže koju je to vozilo prešlo, ali i da prethodno nesu postojali nikakvi indikatori koji bi ukazivali da može doći do takvog kvara na pomenutom vozilu - saopćeno je iz MUP-a.

Objašnjavaju da je 12 godina prosječna starost službenih motornih vozila, koja se koriste u okviru Odsjeka za osiguravanje domaćih štićenih ličnosti s ciljem vršenja poslova zaštite sigurnosti štićenih ličnosti.

- Ali napominjemo da se vozila uredno tehnički održavaju i servisiraju posredstvom i u okviru kapaciteta Direkcije za održavanje i eksploataciju prijevoznih sredstava i organizovanje ishrane i smještaja, Ministarstva unutrašnjih poslova, pa se, s tim u vezi, i na taj način adekvatno ispunjavaju svi neophodni sigurnosni standardi utvrđeni na polju zaštite sigurnosti štićenih ličnosti - tvrde iz MUP-a.

Oni su naglasili i da se ta službena motorna vozila, koja se koriste za poslove osiguravanja štićenih ličnosti nalaze pod 24-satnim nadzorom službenika Uprave policije.

- Za sada ne postoje indicije koje bi ukazivale na to da je kvar na spomenutom vozilu uzrokovan ljudskim faktorom. Imajući u vidu da se radi o vozilu koje koriste službenici Uprave policije koji obavljaju poslove osiguranja predsjednika Vlade Crne Gore, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić inicirao je vanredni nadzor od Direktorata za sigurnosno-nadzorne poslove radi utvrđivanja uzroka i okolnosti pod kojima je došlo do ovog događaja - saopćeno je iz MUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.