open-navfaktor-logo
search
Tijelo ni do danas nije nađeno
Dokaza protiv osumnjičenih za ubistvo male Danke Ilić sve je manje
AUTOR: Nova,.rs/Faktor
09.05.2024. u 21:04
get url
text
Iako su osumnjičeni priznali zločin, to nije dovoljno
Iako su osumnjičeni priznali zločin, to nije dovoljno
Nova vještačenja tragova pronađenih tokom istrage ubistva Danke Ilić stigla su prethodnih dana u Više javno tužilaštvu u Zaječaru, a dosad nije pronađen biološki trag dvogodišnje djevojčice.
Iako su osumnjičeni za ubistvo djeteta, radnici JKP Vodovod Srđan Janković i Dejan Dragijević priznali zločin, za slučaj je neophodno da tužilaštvo pronađe materijalne tragove koji bi osumnjičene vezali za mjesto zločina.
Od nestanka dvogodišnje Danke Ilić prošlo je mjesec i po dana, ali se čini da je dokaza protiv dvojice osumnjičenih za njeno ubistvo Srđana Jankovića (50) i Dejana Dragijevića (50) sve manje, umjesto da ih je sve više.
Vijest o njihovom hapšenju lično je saopćio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije koja je održana potpuno drugačijim povodom, a tijelo djeteta do danas nije pronađeno.
Onda su se u medijima pojavile informacije iz istrage, plasirane nazvaničnim putem da su pronađeni biološki tragovi i na kolima i u kolima, kao i detalji iz priznanja osumnjičenih u policiji.
U tim mučnim iskazima detaljno je opisano šta se navodno dogodilo u Banjskom polju 26. marta, kada su Janković i Dragijević, radnici JKP Vodovod iz Bora, prvo udarili dijete službenim kolima. Djevojčicu, koja je bila bez svijesti, ubacili su u gepek automobila, a kada se ona osvijestila, jedan od osumnjičenih ju je usmrtio. Tijelo su prvo bacili na deponiju na Starom banjskom putu, a dva dana kasnije je Dragijević je uz pomoć brata Dejana i oca Radeta, tijelo nesretne djevojčice premjestio sa deponije na, za sada, nepoznatu lokaciju.
Ovo je, u najkraćem, bila policijska verzija plasirana u medije. Na stranu što je nedopustivo da toliko detalja "iscuri" iz istrage, ispostavilo se da ova verzija događaja nije potkrijepljena materijalnim dokazima jer u više od 400 od 500 uzorkovanih tragova iz automobila koji su osumnjičeni koristili prilikom izvršenja zločina, nije bilo poklapanja sa DNK tragom Danke Ilić. Tragovi nisu pronađeni ni na samom vozilu.
Advokat Aleksandar Miško Zarić kaže da se sudski postupak ne može zasnivati isključivo na priznanju osumnjičenih i da već postoji sudska praksa koja je to pokazala. Upravo zbog toga su ključni materijalni dokazi.
- Nisam upoznat sa spisima predmeta i ne znam kojim sve dokazima raspolaže tužilaštvo, ali znam da optužnica i presuda ne može da se zasniva isključivo na priznanju osumnjičenih. Prvo pitanje je na koji način su dobijena ta priznanja, da li su oni ispitivani u policiji ili u tužilaštvu, uz prisustvo branioca ili bez njega. To utječe na to kako će sud cijeniti ta priznanja. Ono što tužilaštvu treba je čvrst i nepobitan materijalni dokaz koji bi eventualno pokrijepio ta priznanja. To bi bio DNK Danke Ilić koji bi je "vezao" za osumnjičene, da biološki tragovi budu pronađeni ili u kolima u kojima su se osumnjičeni vozili ili na njihovoj odjeći. Mi nemamo saznanja da poklapanja ima. Još u vrijeme bivše Jugoslavije Vrhovni sud je donio odluku u slučaju Ljubinka Točilovca, optuženog za ubistvo na svirep i podmukao način i prvostepeno osuđenom na smrtnu kaznu, koja je tada bila najstrožija kazna. Njega je branio advokat Veljko Guberina i presuda Vrhovnog suda bila je da samo priznanje, bez materijalnih dokaza, ne može biti dovoljno za osuđujuću presudu - objašnjava advokat Zarić za Novu.rs.
S druge strane, advokat Borivoje Borović ističe da je slučaj ubistva Danke Ilić pokazatelj toga kako političari, svojim nesmotrenim izjavama, mogu da ugroze istragu.
- Nažalost, ovo je ogledalo kako političari mogu da upropaste policijsku istragu. Tužno je što je cijela nacija, koja je prije mesec i po dana plakala za Dankom, zaboravila tu djevojčicu jer prorežimski tabloidi razvodnjavaju cijelu priču i guraju je u drugi plan. Očigledno je da je političarima u tom trenutku bilo stalo da slučaj bude riješen, a to je u izjavi na jednoj televiziji potvrdila i inspektorka koja je učestvovala u istrazi, a koja je rekla da su političari utjecali na tok istrage. Što se tiče priznanja osumničenih u policiji, njih treba uzeti sa rezervom. Upravo su političari kvalifikovali to djelo kao teško ubistvo, za koje je zaprijećena i kazna doživotnog zatvora, što je vjerovatno dodatno uplašilo uhapšene. Također je skandal nasilna smrt Dalibora Dragijevića u policijskom pritvoru u Boru. Sada okrivljeni mogu da povuku priznanje i promijene iskaze i da na tom slučaju, sa argumentima, kažu kako su priznanja od njih iznuđena batinama - objašnjava advokat.
Potraga za djevojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom Polju.
Uslijedila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svjedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kojem se našla djevojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju. Austrijska policija saopćila je da je utvrđeno da dijete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je saopćio da je Danka ubijena, da su dvije osobe privedene i da su priznale zločin.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.