open-navfaktor-logo
search
Beograd
Putinov specijalac za Balkan predao akreditive Vučiću
Od početka karijere uključen je u diplomatske procese u vezi s raspadom bivše Jugoslavije, a kasnije i za rješavanje pitanja Kosova
22.07.2019. u 10:12
get url
text

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka.  Harčenko, koji važi za eksperta za Balkan, obratio se Vučiću na srpskom jeziku i rekao da mu je čast što može srpskom predsjedniku da uruči akreditive.

On je istakao da želi da radi na daljnjem unapređenju saradnje Srbije i Rusije, koja je već sada na izvanrednom nivou. Nakon predaje akreditiva počeo je sastanak Vučića i i novog ambasadora Rusije Harčenka, objavio je B92. 

Kako je prethodno prenio"Blic", pozivajući se na diplomatske izvore, Harčenko Vučiću nosi hitnu poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prema saznanjima lista, poruka se tiče Kosova.

Bocan Harčenko u Beograd je stigao u petak. Na ambasadorsko mjesto je došao s pozicije direktora Četvrtog evropskog odjeljenja Ministarstva vanjskih poslova Rusije, dobar je poznavalac prilika u Jugoistočnoj Evropi, jer njegovo odjeljenje pokriva ne samo države bivše SFRJ, već i Albaniju, Bugarsku, Grčku, Kipar, Rumuniju i Tursku.

Od početka karijere uključen je u diplomatske procese u vezi s raspadom bivše Jugoslavije, a kasnije i za rješavanje pitanja Kosova, naveo je Sputnjik.

Bio je ruski predstavnik u međunarodnoj kontakt-grupi za Kosovo, a zatim član posredničke trojke, u kojoj su bili Wolfgang Ischinger, koji je zastupao Evropsku uniju, i Frank G. Wisner, kao predstavnik SAD-a.

Kada je objavljeno da dosadašnjem ruskom ambasadoru u Srbiji istječe mandat, mediji su odmah spekulirali da će ga zamijeniti Harčenko, za kog se tada pisalo da je reč o Putinovom čovjeku, a kada je to i ozvaničeno, mediji su pisali da je riječ o specijalcu za Balkan čiji izbor za ambasadora mnogo govori o značaju koji ruski predsjednik pridaje Srbiji, a pogotovo u kontekstu rješavanja kosovskog pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.