open-navfaktor-logo
search
Izraelski mediji
Suprotstavljanje iranskom napadu koštalo Izrael 1,35 milijardi dolara
AUTOR: Anadolija
14.04.2024. u 13:06
get url
text
Daniel Hagari: Većina od 350 dronova i raketa presretnuta
Daniel Hagari: Većina od 350 dronova i raketa presretnuta
Izraelsko presretanje desetaka iranskih raketa i dronova preko noći koštalo je Tel Aviv do pet milijardi šekela (1,35 milijardi dolara), objavili su u nedjelju izraelski mediji.
Dnevnik Yedioth Ahronoth citirao je generala Ram Aminacha, bivšeg finansijskog savjetnika izraelskog načelnika generalštaba, koji je rekao je da su "troškovi odbrane procijenjeni na između četiri i pet milijardi šekela (1,08-1,35 milijardi dolara)", naglašavajući da govori samo o presretanju.
- Jedna raketa 'Strijela' koja se koristi za presretanje iranske balističke rakete košta 3,5 miliona dolara, dok je cijena jedne rakete 'Magic Wand' milion dolara, pored naleta aviona koji su učestvovali u presretanju iranskih dronova - rekao je Aminach.
Ranije u nedjelju, izraelski list Haaretz citirao je portparola izraelske vojske Daniela Hagarija koji je rekao da je oko 350 raketa i dronova lansirano iz Irana na Izrael, od kojih je većina presretnuta.
On je potvrdio da je došlo do manjih oštećenja u vazdušnoj bazi Nevatim u Beershebi, dok je "99 posto prijetnji Izraelu presretnuto".
- Presretnuto je 25 od 30 krstarećih raketa, a od više od 120 balističkih raketa, samo nekoliko njih je probilo izraelsku teritoriju i sletjelo u vazdušnu bazu Nevatim - dodao je on.
Dodao je da je "pokušaj Irana da uništi sposobnosti izraelskog ratnog zrakoplovstva propao i da baza Nevatim nastavlja sa radom".
Rekao je da su osim lansiranja iz Irana, rakete i dronovi lansirani i sa teritorija Libana, Iraka i Jemena.
Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.
Dok Iran tvrdio da je pogodio određene vojne ciljeve, Izrael tvrdio da su većinu napada osujetili sistemi protivvazdušne odbrane, iako je projektil pogodio vojnu bazu u južnom regionu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.