open-navfaktor-logo
search
U toku dogovori
Tuzlanka Alma Zadić ministrica u novoj vladi Austrije?
Prema pisanju medija, OVP će, pored mjesta kancelara koje će zauzeti Kurz, dobiti osam ministarstava - finansije, unutrašnjih i vanjskih poslova, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja, privrede i bez portfelja
30.12.2019. u 16:30
get url
text

U novoj austrijskoj vladi, koja bi trebalo da položi zakletvu početkom januara, na ministarskoj poziciji bi mogla da se nađe i političarka porijeklom iz BiH Alma Zadić.

Narodna partija Austrije (OVP), mandatara za sastav nove vlade Sebastijana Kurza, i stranka Zelenih ušle su u finale koalicionih pregovora i do kraja nedjelje trebalo bi da se utanače posljednje tačke.

Prema pisanju medija, OVP će, pored mjesta kancelara koje će zauzeti Kurz, dobiti osam ministarstava - finansije, unutrašnjih i vanjskih poslova, odbrane, poljoprivrede, obrazovanja, privrede i bez portfelja.

Zeleni će dobiti vicekancelara sa nadležnostima za sport i javnu upravu, te ekologiju, a u taj resor će biti objedinjeni i saobraćaj, infrastruktura i vjerovatno energetika, dalje dobijaju pravosuđe, socijalna pitanja, zdravstvo, žene ili kulturu.

Iz redova Zelenih Ministarstvo pravosuđa preuzet će, kako pišu mediji, Alma Zadić, rođena Tuzlanka, koja se sa roditeljima tokom rata u Bosni i Hercegovini preselila u Austriju, gdje je prošla školovanje.

Nakon završenih studija prava 2007. godine u Beču, ona je praksu prošla u Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Školovala se i u SAD-u, poslije čega je završila i doktorat prava u Austriji.

Od 2017. godine bila je zastupnik u austrijskom parlamentu, najpre za listu "Pilc", a na prošlim izborima kandidovala se za Zelene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima Karl Nehamer, blizak saradnik Kurza, a odbrane Klaudia Taner, koja je do sada bila direktorka Saveza poljoprivrednika Donje Austrije.

Gernot Blimel, još jedan blizak saradnik Kurza, u novoj vladi bit će ministar finansija.

Ministarstvo poljoprivrede ponovo će preuzeti Elizabet Kestinger, a Ministarstvo zaštite životne sredine i saobraćaja vodit će Leonore Gevesler.

Ministar za socijalna pitanja bit će Rudi Anšober, dugogodišnji član Zelenih.

Ministrica bez portfelja, koja će biti nadležna za agende EU, bit će Karoline Edštadler, a ministar obrazovanja bit će ponovo Hajnc Fasman.

Ministrica za pitanje žena bit će najvjerovatnije Eva Blimlinger, bivša rekortka univerziteta.

Ministarstvo privrede preuzet će Margarete Šrambek, koja će u svom resoru morati da se bavi i digitalizacijom.

Što se vanjskih poslova tiče, spominju se dva imena, aktuelni ministar Aleksander Šalenberg i Peter Launski-Tifental.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.