open-navfaktor-logo
search
Sjednica
Vlada Kosova usvojila sporazum: Građani BiH i Kosova uskoro putuju bez viza
Na današnjoj sjednici Vlada Kosova usvojila je sporazum o kretanju s ličnim iskaznicama, a nakon što stupi na snagu sporazum će omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine kretanje bez viza.  
08.02.2023. u 13:28
get url
text

- Prošle godine, nakon gotovo tri godine pregovora u Berlinu, potpisali smo tri sporazuma o mobilnosti između šest zemalja zapadnog Balkana. Danas, nakon završetka internih procedura iz naših institucija, donijeli smo ih Vladi na odobrenje, a zatim će biti proslijeđeni Skupštini - rekao je kosovski premijer Albin Kurti.

Prema njegovim riječima, brza ratifikacija sporazuma dokaz je posvećenosti Kosova regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Evropsku uniju.

Također, sporazum mora biti odobren i ratificiran u BiH nakon čega će građani dvije zemlje moći putovati samo s ličnim iskaznicama.

Reporteri podsjećaju kako su sporazume o međusobnom priznavanju ličnih iskaznica, univerzitetskih diploma i stručnih kvalifikacija potpisali čelnici šest zemalja zapadnog Balkana 3. novembra na summitu u okviru Berlinskog procesa. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo provizorno su pristale na dogovore u oktobru nakon višesedmičnih pregovora koje je vodila Njemačka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.