open-navfaktor-logo
search
Analiza
Washington Examiner: Planira li Rusija novi balkanski rat?
Osjećajući slabost u administraciji Josepha Bidena, predsjednika SAD-a, Kremlj se možda priprema za potpaljivanje novih sukoba na zapadnom Balkanu. Nedavni granični spor između Kosova i Srbije oko priznavanja registarskih oznaka automobila izgleda kao test za ozbiljnije sukobe, piše Washington Examiner.
07.10.2021. u 20:08
get url
text

Autor teksta Janusz Bugajski, inače viši saradnik u Jamestown Fondaciji u Washingtonu, analitičar i jako dobar poznavaoc prilika na Balkanu, u svojoj analizi navodi da ruski zvaničnici ohrabruju vladu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbiju učini dominantnom silom na Zapadnom Balkanu i poveća utjecaj Rusije na Washington i Brisel.

- Srbija je u septembru organizovala blokadu duž granice sa Kosovom, stavila svoje trupe u stanje pripravnosti i zaprijetila vojnom intervencijom. Ruski ambasador Aleksander Botsan-Kharchenko bio je u pratnji ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića radi pregleda jedinica srbijanske vojske. Dok je Kosovo poslalo odred policije da ispuni zahtjeve za registarske tablice, Srbija je rasporedila vojna vozila duž granice i preletjela borbenim avionima MiG-29 iznad tog područja.

Beograd i Moskva optužuju kosovsku vladu da ugrožava postojanje srpske manjine. Kremlj je stalno koristio takve tvrdnje o ruskom stanovništvu u svojim revizionističkim preduzećima u Ukrajini, Gruziji i baltičkim državama. Rusija sada upućuje svog "mlađeg brata" Srbiju na metodologiju regionalne dominacije i teritorijalne podjele - piše Bugajski u tekstu.

VEZANI TEKST - Ruski predsjednik ne dolazi u Beograd: Kakvu poruku Putin šalje Vučiću?

Nadalje navodi da u jednom scenariju, srbijanski obavještajni operativci mogu izazvati međunacionalne sukobe na Kosovu i upotrijebiti nasilje koje je uslijedilo kao izgovor za vojnu intervenciju.

- To bi male snage NATO-a na Kosovu dovelo u težak položaj protiv srbijanske vojske. Podržavajući srpski upad i prijeteći pružanjem direktne vojne pomoći ako se NATO uključi, Putin (Vladimir, predsjednik Rusije) bi testirao Bidenovu odlučnost u riziku od rata NATO-a i Rusije. Putin bi mogao izračunati da bi Washington preferirao pregovore čak i ako to znači predaju sjevernih općina Kosova. Kosovo nije članica NATO-a i ne može se osloniti na obaveze kolektivne odbrane te organizacije - navodi se u tekstu.

Bugajski piše da bi kockanje na Kosovu bilo dio šire ofanzive Beograda pod vodstvom Rusije za proširenje regionalne pozicije.

- Prema riječima srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, svi Srbi imaju pravo da budu ujedinjeni u jednoj državi. Baš kao i Rusi, Srbi su prikazani kao dugotrajne žrtve koje neprijateljske sile planiraju ukloniti. Beograd polaže pravo na zaštitu Srba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj. Osim destabilizacije Kosova, trenutni fokus Beograda je na produbljivanju podjela Bosne i Hercegovine i omogućavanju entitetu Republika Srpska unutar suverenih granica BiH da prijeti otcjepljenjem. Također sarađuje sa srpskim nacionalistima u koalicionoj vladi Crne Gore na preokretu crnogorske nezavisnosti i prozapadne politike.

Dok Vučić traži slavu kao jedinica "srpskih zemalja", Putin njime manipulira kako bi služio geopolitičkim ciljevima Rusije. Vučić je trajno dužan Rusiji zbog blokiranja ulaska Kosova u Ujedinjene nacije. Ekonomska zavisnost Srbije od Rusije se povećava, posebno u energetskom polju pridruživanjem novoj vezi prirodnog gasa preko Bugarske i Turske. Srbija se također uređuje kao ruska vojna ispostava i naoružana je ratnim avionima, tenkovima i protivavionskim sistemima, uključujući i nedavno dodavanje ruskih Pancira-S1. Rusko-srpski "humanitarni centar" blizu granice s Kosovom služi kao centar za prikupljanje obavještajnih podataka i specijalnih operacija za Moskvu. Srbija razvija bliske veze sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj sigurnosti koju kontroliše Rusija, namenjenom kao pandan NATO-u - navodi se.

VEZANI TEKST - Ministar odbrane Rusije u Beogradu: Vučić mu ponudio rakiju, Vulin zabrinut "zbog napada na RS"

Autor u nalaizi nadalje kaže da Srbija brzo postaje balkanski ruski talac, te da je Moskva odlučna u tome da se nikakvi potezi Srbije prema pristupanju NATO-u neće tolerirati i mogli bi rezultirati smjenom Vučića.

- Podrška Kremlja raznim nacionalističkim grupama, njegov veliki utjecaj u informacionom prostoru Srbije, bliske veze sa Pravoslavnom crkvom i njegov špijunski prodor u ključne institucije imaju za cilj da drže Vučića pod kontrolom.

Srbija pruža dragocjenu priliku Putinu da izazove oružane sukobe u još uvijek nestabilnom regionu Balkana. To bi proširilo ruski utjecaj, odvratilo pažnju od drugih sukoba i prikrilo pojačano suzbijanje neslaganja kod kuće. U nekom trenutku, Vučić bi mogao biti uvučen u vojni sukob sa jednim od susjeda Srbije i zatražiti pomoć od Moskve.

S obzirom na to da je Evropska unija bez kormila i da su Sjedinjene Države usredotočene na druge međunarodne krize, Kremlj bi izračunao da bi smanjeni rizik zapadne vojne intervencije mogao biti vrijedan preuzimanja - zaključuje autor koji je objavio Washington Examiner.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.