Subota, 31.07.2021.
FOTO: Anadolija

Sezona sušenja paradajza na suncu u crveno obojila polja oko Izmira

Polja u Izmiru i drugim provincijama na zapadu Turske ovih dana su obojena u crveno, a riječ je o sezonskoj tradiciji sušenja paradajza na suncu, kojim Turska opskrbljuje tržišta širom svijeta.

Nakon berbe, vrijedni turski poljoprivrednici su stotine duluma polja prekrili paradajzom za sušenje.

Tako na snimcima polja u distriktu Torbali i drugim krajevima Izmira ovih dana preovladava crvena boja.

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahtjeva kupaca, suši se sedmicu, a zatim pakuje u staklenke ili pakete.

Izmir je jedan od glavnih izvoznika sušenog paradajza u Turskoj i iz ovog grada izvozi se sušeni paradajz u više od 80 zemalja.

Tako paradajz kao sezonsko povrće, postaje namirnica dostupna na tržištu svih 12 mjeseci u godini.

Sušeni paradajz je neizostavni dio brojnih nacionalnih kuhinja. Najveći kupci tog proizvoda su SAD, Italija i Njemačka.

Turska je prošle godine ostvarila izvoz sušenog paradajza u vrijednosti od 83 miliona dolara, a ove godine se očekuje značajno povećanje tog izvoza.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh