Ministar Bevanda zahvalio se čelnicima Svjetske banke na podršci koju su pružili BiH putem dva projekta ukupne vrijednosti oko 90 miliona eura namjenjenih za oporavak od posljedica pandemije COVID-19. 

Na sastanku je istaknuto da je u postupku zaključivanja osam ugovora za projekte u vrijednost oko 414 miliona eura, a u postupku implementacije je deset projekata vrijednih 463,9 miliona eura.

- Svjesni smo da postoje zastoji zbog kompliciranog postupka sklapanja sporazuma i odlučivanja na više nivoa vlasti. Ministarstvo financsja i trezora BiH nikada nije kočničar i pruža podršku svim institucijama u ovim aktivnostima - naglasio je ministar Bevanda.

Tokom sastanka bilo je riječi o načinu fukncioniranja institucija u vrijeme privremenog finansiranja jer nije usvojen Globalni fiskalni okvir kako bi se u Ministarstvo finansija i trezora BiH mogao pripremiti budžet za 2022. godinu. 

Ministar Bevanda ponovio je da je Zakonom o finasiranju institucija BiH propisano da se uredno izmiruju međunarodne obaveze bez obzira da li je usvojen budžet ili Odluka o privremenom finansiranju.

Predstavnici Svjetske banke su naglasili da je u pripremi novi Sporazum o partnerstvu između BiH i SB za razdoblje 2022. – 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoliša, nastavak jačanja sistema zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju, navodi se u saopćenju Ministarstva za finansije i trezor BiH.