-To ne donosi mir i stabilnost u regionu - smatra palestinski lider.

Abbas je rekao da je spreman započeti pregovore "ako u Izraelu imaju partnera spremnog za mir". Kako je kazao, Trumpov plan nastoji okončati palestinsko pitanje. Američki predsjednik Trump je 28. januara 2020. godine iznio svoj takozvani dogovor stoljeća za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom kojeg je Trump objavio, Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je tada poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države. Izraelski premijer Netanyahu otkrio je ranije da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan veoma veliki i istorijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.