open-navfaktor-logo
search
"Nezakonito postupanje"
Advokati optuženih u predmetu "Memić" podnijeli zahtjev za izuzeće tužilaca Čampare i Hasanspahića
Advokati optuženih Zijada Mutapa, Alise Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića uputili su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, odnosno glavnom tužiocu Milanku Kajganiću zahtjev za izuzeće tužilaca Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare iz predmeta koji se vodi protiv njihovih klijenata, zbog, kako su naveli u zahtjevu, njihovog nezakonitog postupanja u tom predmetu. 
05.12.2022. u 17:49
get url
text

Osim Tužilaštvu BiH, zahtjev je, uz obavijest i zahtjev za postupanje u okviru nadležnosti, upućen i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH.

Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović, nedavno su prvostrepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine oslobođeni optužbi da su kao članovi organizovane kriminalne grupe prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića u februaru 2016. godine. 

Kako su istaknuli u zahtjevu, koji su, osim Tužilaštvu BiH i VSTV-u, dostavili i medijima, advokati optuženih zahtjev za izuzeće postupajućih tužilaca nisu uputili ranije, odnosno za vrijeme trajanja glavnog pretresa kako ne bi bili optuženi za njegovo odugovlačenje. 

Zahtjev su, navode dalje, uputili iz dva razloga, odnosno po dva osnova.

Tadić dodijelila predmet, bez primjene TCMS-a

Prvi razlog je jer je, kako ističu u zahtjevu, postupanje u predmetu suprotno obavezujućim odredbama o dodjeli predmeta putem TCMS (automatski sistem dodjele predmeta). 

VEZANI TEKST - Optuženi u slučaju Memić oslobođeni od optužbi

- Ovaj predmet je formiran nakon ulaganje krivične prijave od advokata Ifeta Ferageta, zastupnika oštećenih Arijane Memić i Muriza Memić. Nakon što je krivična prijava uložena, tadašnja glavna tužiteljica je, mimo procedure kojom je propisano da se predmeti dodjeljuju putem TCMS, dodjeljuje tužiocu Tužilaštva BiH Ćazimu Hasanspahiću. Nakon toga, u istoj toj, od VSTV-a ocijenjenoj kao nezakonitoj, proceduri, u tužilački tim dodjeljuje tužioca Tužilaštva BIH Dubravka Čamparu - navode advokati u zahtjevu. 

Oba tužioca su, navode dalje advokati, kao tužioci sa dugodišnjim iskustvom, koji ispunjavaju formalne uslove za tu poziciju, morali biti svjesni da postupaju nezakonito, ali su propustili postupiti u skladu sa propisima na snazi, i zahtijevati zakonito postupanje.

- Kako se vidi, odlukom o izmjeni odluke o formiranju zajedničkog tužilačkog tima Tužilaštva Bosne i Hercegovine je u taj tim, u proceduri koja je u potpunosti zanemarila obaveznu primjenu TCMS-a, dodijeljen tužilac Tužilaštva BIH. Kako proizilazi iz odluke VSTV-a kojom je Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BIH, ta odluka je donesena upravo iz razloga što nije koristila sistem automatske dodjele predmeta. Čak i da postupajući tužioci do tog trenutka nisu znali da su u zajednički tužilački tim imenovani u proceduri koja nije u skladu sa propisima (mada su, imajući u vidu stepen obrazovanja i iskustva to morali znati), u tom trenutku toga morali postati svjesni, te zatražiti svoje izuzeće i imenovanje tužilaca u tim, u skladu sa procedurom koja je propisana propisima - navode advokati u zahtjevu. 

Sporne rodbinske veze tužioca Čampare

Kao drugi razlog za izuzeće postupajućih tužilaca advokati optuženih navode kako postoje okolnosti koje u potpunosti onemogućuju nepristrasno postupanje tužioca Dubravka Čampare.

- Prema navodima oštećenih, rođeni brat tužioca Aljoša Čampara je jedna od osoba koju smatraju odgovornom za učešće u prikrivanju okolnosti koje su dovele do smrti Dženana Memića - navode advokati, te u zahtjevu glavnom tužiocu citiraju govor oštećene Arijane Memić u Skupštini KS.

U tom govoru oštećena Arijana Memić navodi: "O vladi odlučuje, danas o smjeni ove transparentne vlade odlučuje i Aljoša Čampara, koji je također i Federalni ministar unutrašnjih poslova, ministar institucije u kojoj su uništeni pojedini materijalni dokazi o ubistvu moga brata Dženana Memića. I što je najžalosnije, nikada za to niko nije odgovarao".

VEZANI TEKST - Ovo je kompletno obrazloženje presude u predmetu Memić: "Pretpostavke nisu dokaz, ma koliko bile logične"

- Dakle, očigledno je da je oštećena Arijana Memić smatrala i javno iznosila svoj stav da je brat postupajućeg tužioca na neki način uključen u "uništavanje pojedinih materijalnih dokaza o ubistvu njenog brata" ili da se to desilo u ministarstvu kojim rukovodi, a da je propustio ustanoviti odgovornost za to. U svakom slučaju, jasno je da iz ovih navoda jasno proizilazi da postupajući tužilac nije smio postupati u ovom predmetu, imajući u vidu činjenicu da mu je bliski član porodice (kako je to propisano ZKP-om BIH) od članova porodice oštećenog označen kao jedan od učesnika na neki način u događajima koji su predmet suđenja/istrage - navode advokati.

Dalje navode da prema navodima oštećenih majka tužioca Rabija Čampara je jedna od osoba koju smatraju odgovornom za zaštitu osoba koje sumnjiče za učešće u prikrivanju okolnosti koje su dovele do smrti Dženana Memića i protiv kojih trenutno, prema navodima medija, isti tužioci sprovode istragu.

- Kako proizilazi iz medijskih natpisa, oštećeni Muriz Memić navodi: "Nedodirljive pojedince na ključnim pozicijama unutar policijsko-pravosudnih struktura, kaže Memić, već godinama ne može niko smijeniti, a to se odnosi i na Ćosića iza kojeg, prema njegovim riječima, stoji neprikosnovena i vrlo moćna žena iz sjene Rabija Čampara, inače majka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čamapare i državnog tužioca Dubravka Čampare. 'Nije tajna da komesara Ćosića drži Rabija Čampara. Ona je pisala Ćosićev famozni izvještaj o stanju sigurnosti na području Kantona Sarajevo. Ćosić čita statisku umjesto da se bavi bitnim stvarima. Taj isti Nezavisni odbor nije kaznio komesara ni kada je gorilo Predsjedništvo BiH za vrijeme protesta. Ja sam udario na vrh države i valjda će se pravda istjerati. Previše su oni sebi dali za prava, toliko je njima dobro da više ne znaju šta će od sebe', naglašava Memić i dodaje da su se na kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića, kao i Komisiju za sigurnost KS-a vršili ogromni pristici kako ne bi podnijeli prijavu protiv Ćosića.", citirano je u zahtjevu.

Politička povezanost

- Iz medijskih natpisa se može ustanoviti da je "otvorena istraga" radi okolnosti koje su dovele do smrti Dženana Memića i protiv Vahida Ćosića, a za kojeg oštećeni Muriz Memić navodi da uživa zaštitu majke postupajućeg tužioca. Jasno je da i ovaj navod može samo dovesti u pitanje postupanje cijelog Tužilaštva BIH, odnosno, zakonitost postupanja tog organa, imajući u vidu odredbe ZKP BIH i Zakona o VSTV - navode advokati optuženih.

Dalje ističu i činjenicu da su oštećena Arijana Memić i brat tužioca Čampare, Aljoša Čampara, članovi iste političke partije.

VEZANI TEKST - Arijana Memić napustila sudnicu tokom izricanja presude

- Aljoša Čampara se političkoj stranci Narod i Pravda, čiji je odavno član Arijana Memić, priključio dana 18.02.2021. godine, dakle, četiri mjeseca prije nego je tužilac Dubravko Čampara dodijeljen, mimo procedure i primjene TCMS, predmetu Mutap et al. Dakle, brat postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH i oštećena su u svakodnevnom kontaktu, te sarađuju. Opravdano se postavlja pitanje (ne)mogućnosti postupanja postupajućeg tužioca u skladu sa članom 14. ZKP BIH - navode advokati optuženih.

Također ističu da je postupanje tužioca Dubravka Čampare suprotno članu 5. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH.

- Članom 5. pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH je propisano: Tužilaštvo je samostalan državni organ koji postupa u skladu sa Zakonom i svoj rad zasniva na sljedećim načelima: a) nezavisnost, kako u odnosu na sve sudionike u krivičnom postupku, tako i u odnosu na državne i druge organe javne vlasti i međunarodne organizacije. Nije jasno kako je moguće nezavisno postupanje tužioca u bilo kom predmetu, u situaciji u kojoj je brat tog tužioca Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH i poslanik. Prije svega, kada je riječ o FMUP-u, radi se o organu koji direktno postupa u predmetima Tužilaštva BiH, posebno ovom konkretnom predmetu (postupanje uposlenika FUP-a u istrazi: Nermin Šehović, Mesud Mustafić, vještačenja) - navedeno je u zahtjevu, koji potpisuju advokati Goran Dragović, Nina Kisić, Ermin Gačanović, Kadrija Kolić i Edin Šećerbegović.

{$galerijaFotografija}

Zahtjev za izuzeće Čampare i Hasanspahića, advokati, slučaj Memić, 05.12.2022.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.