open-navfaktor-logo
search
"Izvor mira"
Akar: NATO s Turskom mnogo snažniji i značajniji
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je da se to ne bi trebalo doživljavati kao stav protiv Alijanse, kada Turska naglašava svoje interese i prava unutar NATO-a
09.12.2019. u 12:14
get url
text

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je danas u Ankari kako Memorandum o razumijevanju o pomorskom razgraničenju na Sredozemnom moru, koji su potpisale njegova zemlja i Libija, nije protiv bilo kojeg susjeda.

- (Memorandum s Libijom) Nije protiv bilo kojeg od naših susjeda. On štiti prava i interese dvije suverene zemlje, Libije i Turske - rekao je Akar.

Istakao je također da Turska neće dozvoliti da se krše njena prava, kao ni prava kiparskih Turaka.

- Ono što Turska neće dozvoliti je kršenje njenih prava, ali isto tako i prava naše braće, kiparskih Turaka. Ni na koji način nećemo dozvoliti da dođe do bilo kakvog svršenog čina i želimo da svi budu svjesni činjenice da svi putevi ka rješenju bez Turske neće biti valjani - poručio je Akar.

Dotakavši se operacije "Izvor mira", istakao da je područje širine 145 kilometara i dubine 30 kilometara od granice skoro u potpunosti pod kontrolom Turske.

Naglasio je također da je NATO s Turskom mnogo snažniji i značajniji.

- NATO je snažniji i smisleniji s Turskom, pa je stoga propitivati ulogu Turske besmisleno - kazao je Akar, napominjući da da se to ne bi trebalo doživljavati kao stav protiv Alijanse, kada Turska naglašava svoje interese i prava unutar NATO-a.

- Naše južne granice su također i južne granice NATO-a. Dakle, zaštita naših južnih granica također ima i cilj očuvanje sigurnosti NATO-a i Europe - rekao je Akar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.