open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Akcija "Orka": Prikupljeno dovoljno dokaza da se kriminalna grupa skloni sa terena
Mi u kompletu ovu organizovanu kriminalnu grupu tretiramo kao 14 članova, koji su imali različite uloge u samom izvršenju ovih krivičnih djela. Neki su bili pomagači, neki saizvršioci, a neki su tretirani i kao organizatori, kazao je Hafizović
12.09.2019. u 15:21
get url
text

Nakon što je Federalna uprava policije danas sprovela najopsežniju akciju od početka ove godine "Orka", u Mostaru je održana press konferencija na kojoj su istražitelji iznijeli niz detalja i hronologiju istrage protiv 14 osumnjičenih osoba. 

Nurudin Hafizović, načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije, kazao je kako je akcija krenula još početkom godine, kada su upratili djelovanje ove organizovane kriminalne grupe. 

- Posebno ističem da smo značajnu saradnju imali sa Tužilaštvom HNK, koje je od samog početka pratilo operativne aktivnosti, kada smo kroz neke analitičke materijale upratili da na širem području BiH djeluje ova kriminalna grupa. Formiran je operativni tim, uključili smo sva ministarstva kako bismo pratili i prikupljali podatke, što je danas rezultiralo ovom akcijom. Cijenimo da imamo dovoljno dokaza da ova grupa jedan duži vremenski period bude sklonjena sa terena i od mogućnosti za izvršenja krivičnih djela - kazao je Hafizović.

Dodao je kako je nakon višemjesečne istrage i tokom današnje akcije prikupljeno dovoljno dokaza da bi osumnjičeni bili procesuirani za 29 krivičnih djela.

- Pronašli smo i veće količine novca koji proističe izvršenjem ovih krivičnih djela, razbojništava bankomata, banaka i drugih teških krađa koje je ova organizovana kriminalna grupa vršila - istakao je. 

Dodao je kako je pretreseno ukupno 14 lokacija na širem području FBiH, te je obavljen i jedan pretres na području Istočnog Sarajeva. 

{$galerijaFotografija}

Tom prilikom je, kako je rečeno na konferenciji za medije, uhapšeno 13 osoba koje se trete za organizovani kriminal, teške krađe i prodaju droge. 

- Ova organizovana kriminalna grupa djelovala je od 2014. do 2019 godine. Oni su uz upotrebu vatrenog oružja, eksplozivnih sredstava i plina počinili više krivičnih djela koja su ovom prilikom dokazana, a predmetom djela su bili bankomati, tržni centri i benzinske pumpe te transportne firme - naglasio je Hafizović. 

Odgovarajući na pitanja novinara, on je kazao kako je 13 osoba pod nadzorom Tužilaštva HNK, dok se 14. osumnjičeni  nalazi u Hrvatskoj na izdržavanju zatvorske kazne. Od tog broja, kako je pojašnjeno, tri osobe su se danas tokom pretresa također nalazile na izdržavanju kazne. Dodao je kako su, između ostalog, dvije osobe uhapšene na području Kantona Sarajevo, a jedna u Istočnom Sarajevu.

Kako smo ranije pisali, kao vođa grupe označen je Rahman Begluk, koji je hapšen i u ranijim akcijama FUP-a. Istražitelji su, navodeći inicijale osumnjičenog, potvrdili da su u današnjoj akciji privedeni i neki članovi njegove porodice. 

- Mi u kompletu ovu organizovanu kriminalnu grupu tretiramo kao 14 članova, sa određenim izuzecima, koji su imali različite uloge u samom izvršenju ovih krivičnih djela. Neki su bili pomagači, neki saizvršioci, a neki su tretirani i kao organizatori - kazao je Hafizović. 

Naglašeno je kako su osumnjičeni stekli imovinsku korist od oko milion maraka, ali i da je šteta koja je pričinjena privrednim subjektima i fizičkim osobama višemilionska. 

Akcija "Orka" 2, 12.09.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.