open-navfaktor-logo
search
Troje u zatvoru
Akcija "Orka": Tužilaštvo HNK tražit će pritvor za 10 osumnjičenih
Tražit ćemo da se odredi mjera pritvora za ove koji su na slobodi, jer imamo trojicu na izdržavanju kazne zatvora,  kazao je tužilac 
13.09.2019. u 16:21
get url
text

Tužilaštvo HNK je ispitalo uhapšene u jučerašnjoj velikoj akciji Federalne urpave policije "Orka" i poslat će prijedlog za određivanje mjere pritvora za 10 osumnjičenih Kantonalnom sudu u Mostaru.

- Upravo su ispitani, radi se na prijedlogu. Tražit ćemo da se odredi mjera pritvora za ove koji su na slobodi, jer imamo trojicu na izdržavanju kazne zatvora - kazao je postupajući tužilac Tužilaštva HNK u Mostaru Kemal Maksumić.

Četrnaesti osumnjičeni se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Hrvatskoj. 

FUP je nakon višemjesečne istrage jučer sproveo akciju "Orka", koja je usmjerena protiv 14 članova organizovane kriminalne grupe, koji se sumnjiče da su u proteklom periodu na području Hercegovine, Sarajeva i Istočnog Sarajeva počinili 29 krivičnih djela.

Djela su počinjena u periodu od 2014. do 2019. godine, a članovi grupe su uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina te drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, pljačkali tržne centre, bankomate, benzinske pumpe, transporte novca, te druge privredne subjekte i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva.

Tako su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od milion maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.