Mekić je jutros u izjavi za Faktor kazao da je priveden nakon što se iz njemu "potpuno neobjašnjivih razloga našao na listi osumnjičenih".

VEZANI TEKST - Među uhapšenim Gordan Memija, manekenka Glavović-Očuz i njen suprug, za Refikom Kurgašem tragaju

Kaže i da mu je objavom njegovog punog identiteta prije krim-obrade i povezivanjem s kriminalnim radnjama "nanesena šteta i ukaljan obraz".

- Kriminalistička obrada se provodila u skladu sa zakonom i podrazumijevala radnje ličnog pretresa, pretresa lokacija i objekata koje koristim, vozila u mom vlasništvu, tokom kojih nije pronađeno apsolutno ništa nedozvoljeno što bi ukazivalo da je sumnja Tužilastva osnovana - kaže Mekić.

Dodaje da zakonska procedura podrazumijeva i privođenje radi davanja izjave, te da je nakon te procedure, budući da nije postojao razlog za njegovo zadržavanje, pušten na slobodu.

- Porodici se vraćam visoko dignute glave, časnih principa i neukaljanog obraza, u nadi da ćemo ovaj ničim izazvani šok prevazići čim prije - zaključuje Mekić.

VEZANI TEKST - Memija za Faktor: Pustili su me kada su vidjeli da nema razloga za moje zadržavanje

Podsjetimo, Gordan Memija, vlasnik sarajevske firme Foto Art, koji je također bio uhapšen u ovoj akciji, sinoć je za Faktor također potvrdio da je pušten na slobodu.

U okviru akcije "Meta" jučer je uhapšeno ukupno devet osoba, dok se za još jednom intenzivno traga.

Ranije smo objavili da su među uhapšenima i poznata manekenka Džejla Glavović-Očuz i njen suprug Mahir Očuz, kao i Muris S., pripadnik policije iz Visokog, dok se za Refikom Kurgašem traga.

Kako je saopćeno iz MUP-a ZDK, uhapšeni u ovoj akciji sumnjiče se da su od juna 2020. do marta 2022. godine, na području Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo i šire, a u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali, prometovali i prodavali opojna sredstva krajnjim konzumentima.

Nezvanično se saznaje da se radi o ulju kanabisa, koji se koristi za liječenje nekih teških oboljenja.

- U pretresima su pripadnici policije pronašli i oduzeli određenu količinu šprica i ampula sa sadržajima koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu, a koji će biti predmet daljnjih vještačenja i mjerenja - naveli su jučer iz policije.