open-navfaktor-logo
search
Lider Azerbejdžana
Aliyev o sporazumu o Nagorno Karabahu: Ovo je naša slavna pobjeda, zahvalan sam predsjedniku Erdoganu
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev poručio je kako sporazum o Nagorno Karabahu koji su potpisali Azerbejdžan, Rusija i Armenija predstavlja vojni poraz Armenije, javlja Anadolu Agency (AA).
10.11.2020. u 08:04
get url
text

- Danas je okončan problem između Azerbejdžana i Armenije oko Nagorno Karabaha - rekao je Aliyev i dodao kako sporazum tri zemlje predstavlja "posljednju tačku" u vezi s rješenjem ovog pitanja.

Aliyev je potvrdio da su sporazumom zaustavljene vojne operacije u regiji, te da će Azerbejdžan i Armenija zadržati pozicije koje sada kontrolišu.

VEZANI TEKST - Slavlje na ulicama: Azerbejdžan i Armenija postigli sporazum o Nagorno Karabahu, prekinute borbe

Predsjednik Azerbejdžana je saopćio da će grad Agdam, koji je pod okupacijom Armenije, biti vraćen Azerbejdžanu do 20. novembra. Kelbecer će biti vraćen 15. novembra dok će pod kontrolu Bakua Lacin biti vraćen 1. decembra.

On je kazao da će na liniji kontakta u Nagorno Karabahu biti raspoređeno 1.960 ruskih vojnika u okviru mirovnih snaga, koji će raspolagati s 90 oklopnih transportera. Ruske mirovne snage će u regiji ostati pet godina, a ukoliko ne dođe do žalbe jedne od strana najmanje šest mjeseci pred istek misije, njihov boravak će biti automatski produžen.

Najavio je i povratak izbjeglica na njihova ognjišta te formiranje mehanizma za nadzor provedbe primirja. Aliyev je rekao da sporazum predviđa i izgradnju nove ceste koja će spajati Nagorno Karabah s Armenijom. Bit će otvoren i saobraćajni koridor između Azerbejdžana i njegovih zapadnih gradova kao i do Autonomne Republike Nahcivan.

- Pasinyan (premijer Armenije op.a) sporazum potpisuje daleko od kamera. Ne potpisuje ga svojom željom nego zbog naše željezne pesnice. Ovaj sporazum je naša slavna pobjeda - kazao je Aliyev ocijenivši sporazum historijskim.

Aliyev je najavio i učešće Turske u mehanizmu nadzora provedbe primirja, koja će tu ulogu obnašati preko oficira u zajedničkom centru za nadzor koji će činiti još i Rusija.

- Turska će zvanićno učestvovati u rješenju ovog sukoba te u nadzoru provedbe primirja. Želim da pohvalim napore mog brata Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Rusije Vladimira Putina jer su oni u ovih 45 dana uložili velike napore da dođe do rješenja - rekao je Aliyev.

Predsjednik Azerbejdžana je naveo i da sadašnji sporazum ne tretira status Nagorno Karabaha.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan izjavio je kako je potpisivanje sporazuma o okončanju konflikta u Nagorno Karabahu bila izuzetno teška odluka za Armeniju. Pashinyan je na društvenim mrežama saopćio da je odluka o potpisivanju sporazuma donesena na bazi duboke analize vojne situacije i mišljenja stručnih ljudi.

Armenski građani izašli su na ulice i protestiraju zbog potpisivanja sporazuma o Nagorno Karabahu kojeg smatraju priznanjem poraza u toj regiji. Najveći skup održan je ispred sjedišta vlade, a demonstranti su polupali stakla i ušli u zgradu u kojoj su uzvikivali slogane protiv Pashinyanove vlade.

Grupa demonstranata je ušla i u Pashinyanovu kancelariju i pozvala ga da podnese ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.