- Ne možemo više slušati izjave kao što su 'stanite, pokušat ćemo, pregovarat ćemo i pomoći ćemo vam'. Mnogo smo puta čuli isto ovo. Nemamo vremena čekati još 30 godina. Problem se mora riješiti sada - rekao je Aliyev za "Al Jazeeru".

Istakao je da je glavni razlog zašto sukob oko Nagorno-Karabaha nije još riješen taj što Armenija nije za uspostavljanje mira.

Podsjetio je da su armenske vlasti potpuno ignorisale i prekršile četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojima se traži bezuslovno okončanje okupacije na tom području.

Aliyev je još dodao da Minska grupa OSCE-a, koja pokušava pomoći da se prevaziđe kriza u Nagorno-Karabahu, nije postigla nikakve rezultate već 28 godina, poručivši da Azerbejdžan odmah želi riješiti ovo pitanje, bez daljih odugovlačenja.

Armenske snage su 27. septembra izvele nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno-Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.